Vi har i ett tidigare inlägg beskrivit Karin Jönssons forskning kring digitala redskap i undervisningen, men det var fler som inspirerade på vår konferens i Bollnäs den 22 april.Per Eriksson från Svenska Filminstitutet berättade om deras satsning på Boken på duken, ett läsfrämjande projekt med förslag på åtta filmer och böcker, med tillhörande handledningar, som passar utmärkt att arbeta med i skolan. Projektet inspirerades bland annat av Kristinedalsskolans arbete kring bok och film som kallades Textbetraktelser, men även Landstinget Gävleborg har länge haft ett liknande projekt som heter Läs en film.
Vill man starta ett eget projekt kring film i sin skola eller annan kommunal verksamhet, så finns det pengar att söka från Svenska Filminstitutet. Mer information kan du hitta här. Sista ansökningsdatum för våren är den 31 mars.
Niklas Östlund som är IKT-pedagog på Mediecentrum i Bollnäs berättade mer om hur man kan arbeta med barn och ungas berättande i apparna iMotion, iMovie och BookCreator. Hans presentation med länkar till elevfilmerna, och mycket annat hittar du på den här sidan.
Förutom de två föreläsarna så fick vi höra en inspirerande inledning av Anna Lindqvist där hon talade om att det finns berättelser överallt, även i något så enkelt som en kjol, Tinne Wennerholm som informerade om pedagogiska väskor, Josephine Rydberg Lidén som pratade om vad crossmedia är för något och Ulla Nyberg som berättade mer om DigiLab. Och så vi på Litteraturhuset förstås, som informerade om våra iPadväskor och allt roligt man kan göra med dem.
En dag full av inspiration helt enkelt.