Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Inspirera till berättande: Annorlunda superhjältar

Går det att sätta igång berättarlusten hos en grupp nioåringar och tillsammans skapa en e-bok om superhjältar på bara tjugo minuter? Absolut! I årets kulturvecka för åk 2 och 3 på Kulturcentrum i Sandviken har många nya fantastiska figurer fått liv och förhoppningsvis har elever och lärare blivit inspirerade till fortsatt berättande.

Kulturveckan är från början en prova på-vecka som ordnas av Kulturskolan, men i år var hela Kulturcentrum med och eleverna fick besöka både konsthall, bibliotek, kulturskola och oss på Litteraturhuset Trampolin.

Att planera en lustfylld aktivitet som både ska rymma berättande och eget skapande och som ska hinnas med på de tjugo minuter som grupperna hade på varje station var en utmaning. Vi valde att återanvända ett tema vi arbetat med tidigare: Annorlunda superhjältar.

Faster AstaVarje ny grupp som kom till oss fick först en kort introduktion där vi pratade om superhjältar, vad det är och vad de kan göra. Vi visade också några förberedda bilder på annorlunda superhjältar, för att sätta igång elevernas fantasi och öppna upp för att superhjältar kan ha många olika förmågor och se olika ut.Annorlunda superhjältar 4

På ett bord hade vi förberett med många olika inplastade figurer, föremål och miljöbilder. Eleverna fick sedan enskilt, eller flera tillsammans välja ut en figur, ett eller flera föremål samt en miljöbild där deras superhjälte skulle vara. De fick också fundera ut ett namn och en superkraft som deras hjälte skulle ha. Alla barn deltog och skapade sin egen figur och fantasin flödade i varje barngrupp. Även de som suckade lite när vi först berättade att de skulle få göra en egen berättelse, blev entusiastiska när de såg alla roliga figurer och började kombinera föremål och bakgrunder.

Annorlunda superhjältar 5När de hade tänkt klart gick vi runt och fotograferade alla bilder i appen Book Creator och skrev in elevernas berättelser. Allt sammanställdes sedan till en bok som lades upp på vår hemsida i pdf-format så att alla klasser kunde se sina och andras bilder i efterhand.

Fotbollshjälten

Den här berättarövningen fungerar väldigt bra som ingångsättare av fantasin. Kanske som en inledning på ett längre skrivprojekt? Här finns redan huvudperson, miljö och mål – att rädda världen på ett eller annat sätt. Det som saknas, och som vi inte hann med på bara tjugo minuter, är vilka problem superhjälten ställs inför. Det skulle kunna bli fantastiskt spännande äventyr!

 

 

Sök inlägg

Filtrera