Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Hemma hela sommaren

Ett projekt inom Stärkta bibliotek

I projektet ”Hemma hela sommaren” har Sandvikens folkbibliotek och Litteraturhuset Trampolin arbetat med läsfrämjande uppsökande verksamhet på sommarlovet för barn och unga i åldrarna 0–13 år med hjälp av Kulturrådets satsning på Stärkta bibliotek. Målet med projektet är att etablera biblioteket i områden där behovet av insatser är som störst och att motverka det läsglapp som uppstår under skolledigheten. Projektet har fått sitt namn från bilderboken Hemma hela sommaren av författaren Elin Johansson och illustratören Ellen Ekman.

Bilderboken som varit en viktig inspiration för projektet.

Fokusgrupper

Under året har biblioteket arbetat med fokusgrupper med barn och unga från Sandvikens prioriterade bostadsområden där barnen genom samtal, skapande och lek har berättat för oss om vad de tycker om att göra, vad som får en att må bra och vilka platser och personer som har särskilt stor betydelse för dem. Barnens tankar och idéer har fått ligga till grund för både stora och små beslut i projektet.

Elev från Murgårdsskolans fritids bakar sin perfekta sommardag.

Med inspiration från LFI

Projektet har också inkluderat en utbildnings i metoden Läsa för integration som skapats av Läsfrämjarinstitutet i Södertälje. Utbildningen innefattade en föreläsning om integration, flerspråkighet och uppsökande verksamhet samt en workshop i metoden fyrdimensionell högläsning som är särskilt utformad för ovana läsare med ett annat modersmål än svenska.

Metodhandboken Läsa för Integration av Berolin Deniz.

Många samarbeten

För att nå ut till fler barn och unga har vi haft förmånen att samarbeta med många andra verksamheter här i Sandviken däribland Kulturskolan, Rapatac, Sandviken IF – Framsteget, Insektslandet, Dramamera, Fritidsbanken och Sandvikenhus. Vi är väldigt glada att så många är beredda att koka arm kring barn och ungas läsning!

Författarna Philip O’Connor, Haidar Hajdari på Nattfotboll med Framsteget.

Lekfull och inbjudande helhet

För oss var det viktigt att projektet skulle ha en lekfull och inbjudande utformning. Med hjälp av Stärkta bibliotek kunde vi investera i ny, fin utrustning för att göra verksamheten mobil så som lådcyklar, tält och picknickfiltar. Projektets grafiska profil är skapad av Ellen Ekman och inspirerad av arbetet med fokusgrupperna. Detta tog sig uttryck i en karta över barnens egna Sandviken och en logga som användes på affischer, vimplar och arbetskläder.

Karta över barnens Sandviken illustrerad av Ellen Ekman.

Läs- och skapandeaktiviteter

Som avslutning anordnandes en rad läs- och skapandeaktiviteter på platser runt om i orten tillsammans med våra samarbetspartners. Detta inkluderade en bilderboksutställning på Björksätra bibliotek, en Mormorsmålfest på Rapatac, ett stort Läsäventyr i Stadsparken och författarbesök på Nattfotbollen tillsammans med Framsteget. Aktiviteterna lockade både nya och gamla besökare och det blev många fina sommarminnen för både oss och barnen!

Stina, Amanda och Shavin vid skaparstationen.
Stafflimåleri i Stadsparken.
Glass och högläsning i tältet.

Vill du veta mer?

Vi vill rikta ett särskilt tack till projektgruppen Nell & Draken i Landskrona som visade vägen för hur man arbetar uppsökande med läsfrämjande och kulturellt deltagande på sommaren.

Du kan läsa mer om projektet här!

// Skribent: Anna Karlsson, Sandvikens folkbibliotek

Sök inlägg

Filtrera