Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

God Jul och tack för i år!

Det lackar mot jul och här på kontoret arbetar vi för fullt för att bli klara med allt innan jul- och nyårsledigheterna. Vi kan blicka tillbaka på ett år som har varit fullt av roliga projekt och spännande möten. Här är ett par av höjdpunkterna:

Trampolinmodellen

Efter ett års intensivt arbete börjar boken om Trampolinmodellen ta form.

Som vi berättade i ett blogginlägg i början av året har vi sökt och fått stöd från Region Gävleborg till det treåriga projektet Trampolinmodellen. Syftet med projektet är att formulera och förtydliga Litteraturhuset Trampolins metoder, arbetssätt och erfarenheter samt att dela och sprida de kunskaperna regionalt.

Projektets första steg är att samla våra erfarenheter Litteraturhuset i en samling texter med arbetsnamnet Trampolinmodellen. Detta arbete har vi tagit oss an under året, och nu när vi kommit en bra bit på väg ser vi att det faktiskt kommer att bli en bok av texterna. Det känns väldigt spännande och roligt, och vi ser mycket fram emot att få lansera boken under våren.

Utifrån texterna i boken, som kommer att behandla ämnen som barns delaktighet, rummets betydelse, planering och genomförande och kommer ett antal utbildningsmoduler att tas fram och testas. Vi återkommer med information om utbildningarna under nästa år.

InTERNATIONELLA WORKSHOPAR I  Århus

En skulptur för bandystaden Sandviken.

I slutet av april reste vi till Århus i Danmark för att i samband med kulturhuvudstadsåret delta i det internationella workshopprojektet Route 15. Tillsammans med de danska arrangörerna och kollegor från Finland, Island och Slovakien genomförde vi under tre dagar workshopar tillsammans med barn från byar runtom på Jylland.

I vår platsspecifika workshop fick barnen vara med och lösa mysteriet med den försvunna ånghammaren. De fick i uppgift att skapa berättelser om vad som kunde ha hänt och ge förslag på nya skulpturer som kunde ersätta den försvunna. Resultatet blev över förväntan och vi fick med oss massor av inspiration hem till framtida projekt. Läs mer här om vårt besök i Århus.

Portalen

Alla uppdragen på Skuggspelets spelplan är utförda.

En av de större satsningarna som vi gjort under året, och som vi bloggat flitigt om, är Portalen – vårt litteraturspel för barn i åldrarna 9-11 år. Under hösten har en grupp barn kommit till oss varje torsdag och spelat Skuggspelet, med inspiration från Harry Potter och andra fantasifulla berättelser. Vid varje tillfälle har barnen utfört uppdrag som bygger på berättande och skapande i olika former. De har bland annat gjort rörliga porträtt med hjälp av appen Aurasma, skapat magi med plast, varit en del av redaktionen för tidningen Skuggnytt och byggt upp ett skuggbibliotek. I början av nästa år ska vi titta närmare på hur vi ska gå vidare efter Portalen, men en sak som står klart redan nu är att det blir fortsatt spelande på Trampolin under våren i satsningen Spelhålan.

Årets kulturkommun

Vandringspriset för Årets kulturkommun är ett vackert glasäpple.

Tjoho och jippie, torsdagen den 7 december fick vi besked om att Sandviken utsetts till årets kulturkommun 2018. Alla som verkar på ett eller annat sätt för kulturen i Sandviken är naturligtvis väldigt glada över utmärkelsen, och vi på Trampolin är så stolta över att vår verksamhet nämndes i motiveringen.

Vi kunde inte ha fått ett bättre slut på året. Nu ser vi fram emot 2018, då vi alltså både ska släppa bok och vara kulturkommun. Men först lite ledighet!

Från oss alla, till er alla: EN RIKTIGT GOD JUL!

 

Sök inlägg

Filtrera