Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Går det att berätta om en arg mamma?

Vi får ofta tips på fina bilderböcker som vi gärna skulle vilja arbeta vidare med i någon form av workshop, men det är inte alltid vi har tid. För att dela med oss av tipsen och förhoppningsvis inspirera andra att arbeta skapande med bilderböcker kommer här det åttonde inlägget i en serie bilderbokstips. Varför är mamman arg? av Kristina Murray Brodin och Bettina Johansson är en liten bok som handlar om stora känslor.

Varför är mamman arg?

Är titeln på en annorlunda bilderbok för de yngre barnen från bokförlaget Olika. Det här är en bok som beskriver den något förbjudna känslan av att vara arg. För visst tappar de flesta människor humöret ibland och det kan så klart bero på tusentals olika anledningar.

Som barn kan det vara skrämmande med en vuxen som blir arg, och i den här boken ser Hamsa och Alvdis, två förskolebarn, en mamma som ser väldigt arg ut.

Varför är mamman arg?

Illustration: Bettina Johansson

 

Hamsa och Alvdis börjar fundera. Är hon arg på sonen för att han har tjatat om godis eller har hon tappat mobilen i toaletten? Hamsa och Alvdis kommer på många olika anledningar till varför hon ser så arg ut.

Som läsare får man reda på att många andra känslor följer med ilskan. När man blir väldigt rädd kan man bli arg, och när man slår sig kan man bli arg och ledsen. Man kan också bli väldigt arg om någon gör något dumt, som exempelvis skräpa ner i naturen.

Barnen i boken vänder och vrider på begreppet arg, och det skapar en förståelse för varför den här känslan som så ofta är svår att kontrollera kan infinna sig.

Varför är mamman arg? är en perfekt bok att använda sig av när det ska pratas känslor. Alla kan vi känna igen oss i de olika situationerna som beskrivs och Bettina Johanssons illustrationer förstärker bokens innehåll med sina tydliga och klara bilder.

Boken kommer från förlaget Olika som har många barnböcker i tiden. Olika förlaget tar upp många olika ämnen och de jobbar för att alla ska få vara den de är. Klicka gärna in dig på deras hemsida!

 

Förslag på skapande aktiviteter:

olika ansiktsuttryck- gör ett ansikte med rörliga delar

Material: Papptallrik, häftklamrar, färgade papper, tuschpennor

 känslor-fotografera ansikten & måla dem med olika färger

Material: En kamera, skriv ut i svart-vitt på ritpapper, täckfärg/vattenfärg

Vad förmedlar bilderna för känslor?

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera