Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Går det att berätta med sköldpaddor?

familjen-sköldpadda.jpg

Vi får ofta tips på fina bilderböcker som vi gärna skulle vilja arbeta vidare med i någon form av workshop, men det är inte alltid vi har tid. För att dela med oss av tipsen och förhoppningsvis inspirera andra att arbeta skapande med bilderböcker kommer här det nionde inlägget i en serie bilderbokstips.

Familjen Sköldpadda tar sig till havet av Zhang Ning är en otroligt vacker och stillsam berättelse om den lilla sköldpaddsfamiljen som beger sig på en lång färd till havet. Sköldpaddsfamiljen har aldrig tidigare varit till havet, och alla som de möter har sin egen föreställning om hur långt det är dit, och vad det är. Den lilla familjen når till slut fram efter en lång promenad. Efter att de upptäckt havet börjar sköldpaddsfamiljen längta hem, och boken slutar när de börjar sin långa färd tillbaka, och en liten krabba vill gärna haka på.

 

Det som gör den här berättelsen så förtjusande är de vackra illustrationerna som är skapade av textilier. Zhang Ning har färgat tyger i bomull, siden och linne, och sedan skapat bilder med applikationer och broderi. Tygerna är färgade i traditionella tekniker blandat med egenhändigt påhittade. Stygnen är skapade både med maskin och för hand. Zhang Ning är illustratör och art director och har ett stort intresse för textilslöjd. Under sin uppväxt fick hon lära sig brodera av sin mor som skapade fantastiska bilder med nål och tråd.

Skapa och Berätta

Den här boken kan användas som inspiration för att skapa en egen saga om familjen Sköldpaddas hemfärd. Vad händer på vägen tillbaka?

Varför inte börja med att botanisera i tyglappslådan efter spännande strukturer, mönster och färger, för den här boken väcker lusten att sätta igång att skapa. Och vill man undvika att sy på maskin eller för hand så går det att göra enkla applikationer med tyg, klister och vackra band.

Har man tillgång till en symaskin kan man låta de äldre barnen använda sig av den, eller att de broderar för hand med nål och tråd. För den som vill prova på att färga eget tyg finns det idag batikfärger som lämpar sig att använda även för yngre barn.

Batikfärgat tyg

En annan variant är att använda vackra, mönstrade papper eller måla med akvarell.

Vi är nog många som är nyfikna på hur det gick för sköldpaddorna på deras hemresa, och i väntan på en eventuell uppföljare av boken kan vi fantisera ihop vår egen historia.

Sök inlägg

Filtrera