Häromdagen tipsade en av våra barnbibliotekarier om en rolig ny bilderbok om kritor som skulle passa inne på Trampolin. Här kommer därför det femte inlägget i vår serie bilderbokstips med förslag på eget skapande för små barn. Övriga inlägg i serien hittar du längst ner i inlägget.
Kritor med åsikter
I Kritorna protesterar med text av Drew Daywalt och bilder av Oliver Jeffers har kritorna fått nog och skriver brev till sin ägare Hugo. Vissa har synpunkter på att de får jobba för mycket och andra på att de får jobba för lite. Vissa kritor bråkar om vilken färg solen egentligen har. Och vissa kritor blir inte använda alls, som t ex den rosa kritan som gissar att det är för att Hugo tycker att rosa är en tjejfärg.
Hugos lösning på situationen är att rita en bild där alla färger får vara med, men kanske inte på sin vanliga plats. Han ritar en helt ny värld där himlen är gul och vattnet grönt. Här finns en orange val, gröna apor och en brun elefant som jonglerar med lila äpplen och gröna jordgubbar.
Det här är inte en bilderbok som behöver läsas från pärm till pärm. Det kan räcka med ett av breven om tiden är knapp och man vill fokusera på en viss färg. Eller så väljer man flera. Eller allihop. Det går att anpassa efter gruppen och dagsformen.
Och det är absolut en bok som lockar till skapande! Vad sägs som att:
Måla eller skapa en värld med ”Fel” färger
Gör en värld med annorlunda färger. Måla eller rita figurer och föremål i ”fel” färg. Klipp ut och klistra in i en gemensam stor bild, där himlen kanske är grön och marken rosa. Eller bygg med lera eller papper och skapa en tredimensionell värld. Här finns det ju också mycket att prata om under skapandets gång. Om att vara annorlunda till exempel. Och färger såklart: Är rosa verkligen en tjejfärg?
Gör en serie
Inspireras av kritorna i boken och gör egna små kritfigurer. Det går alldeles utmärkt att lägga en krita i kopiatorn och sedan rita dit ansikte, armar och ben. Det blir då en färgad krita i en alldeles grå värld… Vad kan ha hänt? Och hur ska de få färgen tillbaka. Det kan bli en början på en spännande berättelse i serieform. Det finns många olika appar att använda. Vi har provat Strip Designer på iPaden och den är väldigt enkel. Du kan fotografera dina figurer och lätt lägga till rutor, pratbubblor och ljudeffekter. Men det går såklart lika bra att bara klippa och klistra med papper och pennor!
Tidigare inlägg i serien om bilderbokstips:
Går det att berätta med kläder?
Går det att berätta med ett äpple?
Går det att berätta om barn på flykt med en filt?
Går det att berätta med QR-kod?