Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Författarbesök av Anja Gatu

I lördags gästades vi i Sandviken av drottningen av kattspioner och fotbollsböcker, författaren Anja Gatu! Det blev en rolig och inspirerande dag som innehöll ett författarbesök för barn på biblioteket, skapandet av spiontidningar inne på Trampolin och ett författarbesök för barn på mötesplatsen Nattfotboll.

Anja i högkvarteret

Vi tog emot Anja i biblioteket och för att förstärka stämningen hade vi inrett vår lilla scen till ett högkvarter, inspirerade av böckerna om kattspionerna på Rosengård. Vi från Trampolin tog emot publiken utklädda till katter med öron och svansar. Det var roligt att se att även några barn i publiken hade kattöron.

Under författarbesöket berättade Anja om hur idén om kattspioner kom till och tipsade om hur man kan observera kattspioner och andra spännande djur i sin omgivning. Det blev ett nära samtal med barnen om Anjas böcker, författarskap och om läsning. Barnen var mycket frågvisa och intresserade. Många hade läst den första delen i serien om kattspioner Man lever bara nio gånger och var nyfikna på del två i serien, den helt nyutkomna Katt med rätt att klösa. Anja trollband publiken när hon läste högt ur böckerna.

Skapa spiontidningar

Efter författarbesöket fick barnen skapa spiontidningar inne på Trampolin. Vi hade tagit fram massor av tidningar, färgpennor och hårda papper som gick att vika på mitten. Barnen tillverkade sitt eget spionmaterial genom att klippa ut bilder och rita sin egen tidning. På väl valt ställe klippte de sedan ut två hål som de kunde spana ut ifrån. Det blev väldigt många personliga och mystiska spiontidningar!

Magisk kväll på Nattfotbollen

På lördagskvällen tog vi med Anja till Nattfotbollen som är en mötesplats för barn och ungdomar i Sandviken. Där fick Anja berätta om sina fotbollsböcker Gå på mål, Marta och Passa bollen, Kosse. Läktaren var full av barn som lyssnade när Anja berättade om hur den fattiga tjejen Marta Vieira da Silva från Brasilien kom att bli en av de största fotbollsspelarna någonsin och om Kosovare Asslanis första steg till att bli fotbollsproffs i Real Madrid.

Efter författarbesöket fick alla barn välja varsin bok att ta med sig hem, och för att citera en av ledarna för Nattfotbollen så blev det ”en magisk kväll”. Vi kan bara hålla med! Tack Anja för den här gången.

Besöket på Nattfotbollen gjorde vi i samband med Sandvikens folkbibliotek, Sandvikens IF och Framsteget tjejer. Här kan ni läsa ett reportage om Anjas besök på Nattfotbollen!

Sök inlägg

Filtrera