Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Fler boktips för högstadiet

Litteraturhuset Trampolin är på jakt efter den perfekta boken för ett litteraturprojekt på högstadiet. I ett tidigare inlägg berättade vi om vad vi är ute efter och tipsade om tre av de böcker som vi läst hittills. Här kommer det andra inlägget i en serie med boktips för högstadiet.

Tre boktips

Oktober är den kallaste månaden – av Christoffer Carlsson

Rappt och kargt om brott och utanförskap.

Handlingen utspelar sig under ett höstlov, och inleds med att sextonåriga Vega får besök av polisen som söker hennes bror. Hon säger inget, men läsaren förstår att hon vet något hon inte vill berätta. Bit för bit återberättas sedan historien medan Vega försöker ta reda på vad som hänt.

Intrigen är spännande men det är miljön, stämningen och språket som gör det här till en bok att sträckläsa. Läsaren förflyttas till en mörk avsides plats där samhällets lagar och regler inte gäller och där mycket kokar under ytan. Det känns mer som en amerikansk film än ett samhälle i Småland.

Språket är perfekt anpassat till miljön och handlingen. Här finns inga långa eller onödiga beskrivningar, men ändå vet jag precis hur det ser ut och hur det känns. Det är rappt och ganska kargt men med mycket innehåll.

STrimmor av hopp – av ruta sepetys

Läsvärd berättelse om andra världskriget som snart blir film.

Femtonåriga Lina och hennes familj blir tagna av Sovjets hemliga polis under andra världskriget. De förs från sitt hem i Litauen till ett Sibiriskt fångläger och på vägen skiljs Lina, hennes mamma och tioåriga lillebror Jonas från pappan. De tvingas arbeta under fruktansvärda förhållanden och det är många som dör.

Lina lever för att teckna och lyckas hitta material att använda trots att det är livsfarligt om vakterna skulle hitta hennes bilder. Hon har hela tiden ett hopp om att bilderna hon skickar iväg på olika sätt ska hitta fram till hennes pappa så att han kan komma och rädda dem.

Norra latin – av Sara bergmark elfgren

Realistiskt om gymnasieungdomar – trots övernaturliga inslag.

Berättelsen kretsar kring Tamar som flyttar från Östersund för att börja på teaterlinjen på Norra latin, en traditionsrik gymnasieskola i Stockholm. Den kretsar också kring Clea, en känd skådespelardotter som Tamar har en hemlig förälskelse i, och som visar sig gå i samma klass. Där går också Tim, som är Cleas pojkvän, kändisbarn och allmän strulputte.

Tamar får en tuff start på skolan, hon har svårt att hitta vänner, men hon får oväntad hjälp av en tidigare elev på skolan. En elev som försvann mystiskt på fyrtiotalet. Ganska snart visar det sig att han inte bara är hjälpsam. Han vill ha något i utbyte.

Sök inlägg

Filtrera