Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Farligheter i juni

Nu är det juni och sommaren ligger framför oss. En tid för semestervila och sommarläsning. Vilja förlag har nyligen kommit ut med en bok om Tove Jansson och Bonnier Carlsen med en ABC-bok om Mumindalen. Böckerna väcker en längtan efter att få tillbringa en stund i Mumintrollens fantasifulla värld och äventyr. Och vad passar då bättre än boken Farlig midsommar. En underbar, rolig och finurlig berättelse om hur Mumindalen hamnar under vatten och muminfamiljen räddas av en flytande teater!

Vem var Tove?

Vi börjar med Tove Jansson, författaren till de berömda böckerna om Mumintrollen. I boken Tove Jansson. Ett liv skriven av Tomas Dömstedt berättas historien om hennes liv i en lättläst text med korta kapitel.

Det är fascinerande att läsa om Tove. Denna finlandssvenska konstnär, författare och serietecknare som föddes i Helsingfors 1914 och dog 2001. Hon kom från ett konstnärshem där måleri och teckning tog stor plats, vilket inspirerade henne till eget skapande. Hon gillade att måla, läsa, skriva och resa, och utbildade sig inom konst. Påverkad av kriget skrev hon sina första böcker om mumintrollen under 1940-talet och den första boken Småtrollen och en stora översvämningen kom ut 1945. Dömstedt skriver att det var en morbror till Tove som hittade på namnet Mumintrollen. När Tove som liten flicka besökte morbrodern, smög hon upp och smygåt om nätterna och då sa han att det fanns mumintroll i skafferiet som kunde skrämmas!

Tove skapande mumintrollen. Sagofigurer med mänskliga drag och olika personligheter som utforskar livets utmaningar på sina egna vis och med stor dos filosofi. Figurerna blev så älskade runt om i världen att Tove under hela sitt liv ständigt fick fortsätta att hitta på nya äventyr och berättelser om mumintrollen. Den sista boken om Mumindalen Sent i november kom ut 1970.

I Tove Jansson. Ett liv får vi också en inblick i Tove Janssons privata liv. Vi får läsa om hennes kärlekshistorier och resor. Hon dog 86 år gammal, och kom att bli en av de internationellt mest kända finländska konstnärerna genom tiderna och en av de mest älskade barnboksförfattarna.

Farlig midsommar

Nu till äventyret! I Farlig midsommar blir det dramatiskt. Det stora eldsprutande berget har ställt till med oväder och Mumindalen är dränkt i vatten. Muminfamiljen måste ta ett snabbt beslut att ta sig bort från sitt hus. Genom dalen driver det förbi en teater som muminfamiljen hoppar in i. I sitt nya hem upptäcker de massor av spännande rum och saker som de aldrig sett förr. Allt det här nya ställer frågor och sätter nytt ljus på tillvaron.

Förundrad tittade muminfamiljen upp från sina tekoppar. Över dem glimmade en båge av lampor, turvis röda och turvis blå. De inramade kvällshavet i en krans av stjärnor, och det var mycket vackert och vänligt. Också där nere vi golvet tändes en rad ljus. Det är för att ingen ska ramla i sjön, trodde Muminmamman. Vad livet ändå är bra ordnat. Men nu ha det hänt så mycket upprörande och underbart att jag är lite trött. Så jag tror att jag drar mig tillbaka. Men innan mamman drog täcket över nosen sa hon hastigt: Väck mig i alla fall om det händer någonting nytt!

sid. 46 ur Farlig midsommar av Tove Jansson

Men det bor någon på teatern som inte är så vänligt inställd till sina nya rumskamrater och som ställer till det för familjen. Splittringen är ett faktum och nya äventyr om hämnd, teaterkonster och en namnlös hemsk midsommartrolldom tar sin början.

Jag har också en hemlighet, sa Snusmumrikern. Den finns i min ryggsäck. Om en liten stund ska du få se den. För då ska jag göra upp en gammal affär med en skurk! Stor eller liten? frågade Lilla My. Liten, sa Snusmumrikern. Det är bra, sa Lilla My. Mycket bättre med små skurkar som lätt går sönder.

sid.76 ur Farlig midsommar av Tove Jansson

Det finns en sån kärlek till orden i Tove Janssons berättelse. Härliga formuleringar och funderingar som öppnar upp för stora tankar och olika perspektiv på livet. Livet vänds bokstavligen upp och ner i mumintrollens liv och det är så intressant att följa karaktärerna, i deras möten med varandra, sig själva och det okända. Alla tacklar det på olika sätt, och man känna igen både sig själv och andra i de olika figurerna.

Lyssna gärna på Mark Levengoods inläsning av Farlig midsommar. Den är mycket underhållande och behaglig att lyssna på.

Mumindalens alfabet

Vi vill också tipsa om den nya ABC-boken från Bonnier Carlsen. Mumindalens alfabet är skriven av Annika Sandelin med bilder av Tove Jansson. I boken får man både lära känna alla bokstäverna från A till Ö och figurerna från Mumindalen. Den är härligt poetiskt och trollbindande. Så här kan det låta:

Nu nalkas natten överallt. Nu tändas stjärnor tusenfalt. Vart knyt och troll går inomhus, och tänder takens egna ljus. Helt nära hör vi Mårrans tjut, hon ser så stor och ensam ut. Hemulens näsa blir till is (och han blir inte nöjd precis). Kan Mårran månne alls rå för, att allting fryser som hon rör? Där står hon kvar och ylar än. Vill någon bli en Mårras vän?

sid. 29 ur Mumindalens alfabet av Annika Sandelin

Sök inlägg

Filtrera