Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Fantasifulla väsen på Trampolin

I helgen bjöd vi in till Familjelördag på Trampolin. Barnen fick möta tre olika väsen i en sagovandring genom den spännande Rövarskogen och skapa egna fantasifulla figurer i vår studio.

Att läsa sig till inspiration

Inför vår sagovandring i Rövarskogen kollade vi in Ingela Korsell och Reine Rosenbergs böcker Väsenologi och Mera väsenologi. Vi läste om lindormen och näcken, maran och skogsrået, pesten och kraken m.fl. Alla dessa berättelser väckte vår fantasi och skaparlust, och blev den inspiration vi behövde för att fylla skogen med våra egna fantasifulla väsen. Utifrån beskrivningen av askfrun så kom skogskämpen Aska till. Den spjuveraktige Lill-Vätten hämtade vi från beskrivningen av vättarna, och historierna om bjäran födde idén om den lite mildare Mjölkharen.

Möt Aska

Aska skogsstrejkar för klimatet!

Känner ni till Askfrun, hon som är ett med alla askträd? Jag heter Aska och är hennes dotter. Jag älskar skogen och känner till varenda kotte här i vår Rövarskog. Det är bara att fråga mig om ni vill känna på det stora glitterägget, se bergatrollets stora fötter eller höra älvorna åka bergodalbana om nätterna. Har ni hört talas om vårdträd? Det är magiska träd som skänker lycka och välgång om man är snäll mot dem. För det är ju viktigt att vara snäll mot träd. Tänk på att inte bryta sönder oss, hälla hett vatten på våra rötter eller… ve och fasa… hugga ner oss! Det är så mycket sånt nu. Därför har jag gått ut i strejk. En skogstrejk för klimatet. Plantera oss gärna så vi blir fler istället. Vi behövs mer än någonsin!

Möt Lill-Vätten

Vad har Lill-Vätten hittat för spännande att läsa?

Nej nej nej, det var inte jag som bet dig i näsan häromdagen! Nej, absolut inte. Det måste nog ha varit någon av de andra vättarna i skogen. Vänta förresten, får jag kolla på din näsa… hm… jo, det kanske var jag ändå. Lill-Vätten heter jag och det kan faktiskt bli så att jag biter i folks näsor när de har gjort något hyss. Jag kan inte hjälpa det. Det bara blir. Du kanske skräpade ner någonstans, väsnades för högt eller klev på en mask. Då kan sånt hända. Men jag biter inte bara folk i näsorna, jag gillar andra saker också. Som att busa, klättra i träd, leka vildlekar och kurragömma. Ska vi leka?

Möt Mjölkharen

Mjölkharen älskar mjölk i alla former.

Mjölkharen det är jag! Förr i tiden kallades jag även för bjäran och man trodde att häxorna skickade ut mig för att mjölka grannens kor. Men det stämmer ju inte alls i dag. Man har ju liksom utvecklats, liksom mjölken. Gräddfil, milkshake, yoghurt, grädde, crème fraiche, filmjölk, ja allt med mjölk är mums. Och glass! Ja det är ju mjölk fast bara i en annan form. Många är inte alls så förtjusta i mig eftersom jag är gaaalen i mjölk, och där jag dyker upp finns inte en droppe kvar. Är du riktigt uppmärksam nästa gång du besöker affären, kanske du ser min fina svans när jag gömmer mig bakom frysdisken. Gillar du pannkakor? Javisst! Tänk då den dagen du går till affären för att köpa mjölk så du kan grädda fina pannkakor till middag. Men vad händer? Vad får du se!? Inte ett enda paket mjölk i hela affären. DET BLEV INGA PANNKAKOR!!!!! Jag erkänner….. det var jag som tog dem.

Barnens egna väsen

Efter sagovandringen fick barnen skapa egna väsen i vår studio. Vill ni se hur de blev? Kolla in vårt Instagramkonto här!

Sök inlägg

Filtrera