Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

En magisk höst!

Nu är vi äntligen tillbaka efter en lång skön sommar och vi är laddade med D-vitamin vilket är bra inför mörkrets återkomst. Vi har många olika spännande uppgifter framför oss den här hösten trots pandemin, ex. litteraturprojekt, Familjelördagar och olika fortbildningar. I slutet av året kommer vi även att bjuda in till ett digital seminarium. Visst låter det spännande!? Om du inte vill missa något kan du anmäla dig till vårt nyhetsbrev Trampolinexpressen då får du regelbundet information om aktuella händelser. Litteraturhuset Trampolin har ett regionalt uppdrag och är du intresserad av vad vi erbjuder för fortbildningar i länet för dig som arbetar med barn och unga kan du besöka Kultimera och se vårt utbud. Är du tex. intresserad av att utveckla skrivandet med barn och unga? Då kan du anmäla dig till Litteraturlabbet. Eller arbetar du med yngre barn och vill skapa utifrån olika teman och ge barnens berättelser liv genom digitala verktyg? Då kan du prenumerera på Fantasifabriken.

Höstens litteraturprojekt

För förskola och skola är det två helt nya litteraturprojekt på gång, och nu när alla är tillbaka efter semestrarna är det full aktivitet med att verkställa alla planer.

Vårt litteraturprojekt för förskolan utgår från boken Kiosken av Anete Melece. Det är en underbar bok som handlar om Olga som både arbetar och bor i sin kiosk. Hon kan helt enkelt inte ta sig ut ur kiosken. Hon är en omtyckt ”kiosktant” i området som betjänar alla sina kunder utifrån deras behov. Olga själv drömmer om havet och solnedgången och plötsligt en dag försöker några pojkar snatta godis och hela kiosken välter. Incidenten får Olga, trots sina begränsningar, att upptäcka världen och hennes dröm blir verklighet. Barnen på förskolorna i Sandviken kommer att få se en dramatisering där vi på Trampolin samarbetar med pedagoger på kulturskolan. Vi kommer att berätta mer om projektet under hösten. Ett tips är att titta på Anete meleces animerade film som finns här på YouTube.

För eleverna i åk.5 startar nu litteraturprojektet Bubblan som utgår från Siri Pettersens bok med samma namn. Boken handlar om Kine som flyr omgivningens krav genom att befinna sig i en bubbla. Är du intresserad av hur ett litteraturprojekt går till kan du läsa mer om Bubblan på Kulturlöftets blogg.

Studsa- där idéer får liv

En annan nyhet till hösten är att elevgrupper i Sandviken kan anmäla sitt intresse till Studsa. I Studsa utvecklar vi olika program och pedagogiska material för förskola/skola. Studsa är en del av Trampolin som jobbar med att utforska och utveckla nya metoder utifrån forskning om läs- och språkutveckling. Vi har flera spännande projekt på gång för förskola, skola och gymnasiet.

Vill du och din klass/elevgrupp ta del av Studsa?

Gå in på vår hemsida och titta vilket projekt som skulle passa dig.

I vårt utvecklingsarbete har barn och ungas inflytande och delaktighet en viktig roll. Att vara med i Studsa innebär att ni är med och påverkar innehållet i Trampolins projekt och metoder som sedan sprids vidare till verksamheter inom kommunen och regionalt. Som testklass kommer ni att få delta i en eller flera workshoppar antingen på er skola eller hos oss på Trampolin.

Författarbesök

Vi kommer även att ha några Familjelördagar den här hösten trots covid-19 och självklart anpassar vi oss efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande besöksantal och avstånd. Lördagen den 24 oktober kommer författaren Ylva Hällen till Sandviken. Hon är bl.a. känd från Barnkanalen och sina fantasyböcker om landet Ylvania. Vi ser verkligen fram emot detta fina besök.

Tingelings på Trampolin

En annan nyhet är att Trampolin har fått ett kompisband! Trots vissa begränsningar har vi ambitionen att sjunga och spela tillsammans och till hösten kommer sagobandet Tingelingz att dyka upp i olika sammanhang och även spela live på Familjelördagen den 21 november. Är du nyfiken och vill veta mer om bandets ”story” ska du följa Tingelingz egna sida på Instagram.

Hoppas vi ses till hösten!

Sök inlägg

Filtrera