Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

En låda med bilderboksäventyr

I höst åker Trampolin i samarbete med Kulturskolan ut med konceptet Fantasifabriken på turné till förskolor i Sandviken för att träffa barn i åldrarna 4-5 år. Satsningen är en del av Kulturlöftet, den kulturgaranti som Sandvikens kommun erbjuder alla barn i grundskolan. Turnén utgår från Lotta Geffenblads bilderbok Prick och Fläck ser stjärnor. Här berättar vi hur man kan ta med sig en hel Fantasifabrik!

På Trampolin är vi bortskämda med stora lokaler anpassade för berättande och skapande med barn. Så hur gör man om man inte har de möjligheterna? Hur skapar vi nyfikenhet och känslan av att något spännande är på gång? Ja det var några frågor som vi ställde oss när vi fick uppdraget att åka ut till kommunens förskolor.

Då kom idén med att ta med sig en spännande låda som går att fylla med teman, föremål, böcker, kläder m.m. för att skapa en stund av magi på vilken plats som helst. Här beskriver vi processen med vår Fantasifabrikslåda.

Fantasifabrikens logotyp

Inspiration och ideèr

Vi började med att köpa in en trälåda med lock från ett stort varuhus som sedan skulle förvandlas.

Hur skulle den då se ut? Hur ser en Fantasifabrik ut?

Fantasifabriken har en fin logotyp skapad av Gomorron reklambyrå som vi bland annat har på våra affischer. Det kändes självklart att lådan skulle utgå från logotypen. Så Fantasifabrikslådan har inspirerats av dess innehåll, former och färger.

Trälådan målades helt svart och när färgen hade torkat var det dags att måla den med former och färger från logotypen.

Vi använda akrylfärger så det var lätt att blanda till de rätta nyanserna.

Lådan ska vara spännande från flera håll så mönstret fick vandra från sida till sida och även till lockets insida som barnen ser när lådan öppnas.

Insidan på locket målades även med magnetfärg så det går att sätta upp bilder så alla ser.

För att komma in i fabriken måste det finnas en dörr och den målades i samma gröna nyans som vi har på dörren in till Trampolin. Träbokstäverna målades i olika färger för att signalera leklust och skoj.

När dörren öppnas skymtar man en stjärnhimmel som är en ledtråd till dagens tema.

När hela lådan var målad var det dags att komma på något som gjorde den lite galen och kul. Det var dags att ta en tur till loppis!
Där köptes några prylar som var intressanta och passade på en Fantasifabrik, och som påminde om logotypen. Vi fyndade en grön tratt och en visp med spännande turkosa slangar. Efter lite fabriksspaning hemma fylldes en petflaska med destillerat vatten (från torktumlaren) och med en flytande gummiboll plus lite annat smått och gott.

När Fantasifabriken kommer vill vi uppmärksamma barnen på att något händer och med en cykeltuta får vi garanterat allas uppmärksamhet.

Med en limpistol, borr och skruv fick vi fast grejerna på lockets ovansida och sedan kunde lådan fyllas med Prick och Fläcks äventyr.

Nu är verksamheten i full gång och här nedanför ser ni lådans fantastiska innehåll!

Fantasifabrikslådan fylld med musik och berättelser

Sök inlägg

Filtrera