Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

En kiosk som kan dansa!

Vi på Trampolin erbjuder just nu ett litteraturprojekt för förskolan som är inspirerad av Anete Meleces fantastiska bok Kiosken. Vill du veta mer om detta kan du läsa blogginlägget Att berätta för barn och unga 2020. Här ska vi berätta om hur vi skapade en kiosk till det här projektet. Och inte vilken kiosk som helst, utan en kiosk som kan röra sig och dansa!

En levande kiosk

I litteraturprojektet Olgas kiosk tar vi med barnen på en resa till en stad och till Olgas kiosk. Kiosken är Olgas liv, där hon arbetar och bor. Hon är fast i sin kiosk och även om hon trivs så drömmer hon om solnedgången och fjärran stränder. Olika kunder kommer och går, och den ena dagen är den andra lik, men så plötsligt händer något oväntat och Olgas äventyr tar sin början. Kiosken bryter sig nämligen loss från marken och det ger Olga möjlighet att förflytta sig. Kanske kan hennes drömmar gå i uppfyllelse?

Olgas kiosk i staden, illustration av Anete Melece

Bilderboken Kiosken är väldigt scenisk och eftersom Olgas kiosk är central i berättelsen ville vi göra en riktig häftig kiosk. Vi funderade länge på om kiosken skulle byggas med lastpallar, plywood eller kanske kartong. Eftersom vi besöker många förskolor måste det vara en konstruktion som är lätt att bära och funkar i trånga passager, så kanske textil skulle vara det bästa. Men hur skulle det gå till? Tankarna var många innan vi fick en briljant idé. Vi kom på att vi hade ett litet cirkustält i förrådet som kanske gick att göra om till en kiosk. Så det bestämde vi oss för att göra.

Från cirkustält till kiosk

I bilderboken får vi all information vi behöver om hur kiosken ser ut, så det var bara att försöka återskapa känslan av Olgas kiosk genom färg och form och plocka fram de väsentliga detaljerna. I den första bilden ser ni Olgas kiosk i staden och i den andra, hur den sedan har förvandlats till en glasskiosk i slutet av boken. Kiosken är nästan rund, målad i en smutsrosa färg med svart tak. På taket är det två stora gula klossar med text på. I kioskluckan hänger en vågformad röd gardin, och på sidorna om luckan syns godis, lotter och tidningar m.m.

Så nu var det dags att börja förvandlingen av cirkustältet från Ikea, till Olgas kiosk. Med en vanlig sax klippte vi bort golv och dörrarna till tältet, men sparade den lilla röda vågformade gardinen som faktiskt även finns i Olgas kiosk. Vilket lyckokast!

För att få bort tältets ränder använde vi oss av sprayfärg för textilier och efter lite spaningsarbete hittade vi den perfekta smutsrosa färgen till väggarna och svart färg till taket. Ska man använda sig av sprayfärg är det bra att stå utomhus och arbeta.

Vad ska Olga sälja?

När färgen hade torkat ordentligt var grunden klar och det var dags att fylla kiosken. En kiosk är ju fylld av godis, choklad, lotter, tidningar och snacks. Olga älskar chips och att läsa resetidningar, så allt måste finnas med i kiosken. Att fylla en hel kiosk kräver en hel del tomma förpackningar och här fick familjen tydliga instruktioner om att äta mycket godis och snacks även på vardagarna. Allt för konsten!

De tomma förpackningarna fylldes med lätta material som hushållspapper eller byggmajs i färgglada färger. Chipspåsar och godisförpackningar,varvat med tipskuponger limmades sedan fast inne i kiosken.

En kiosk har löpsedlar! Fyra plastfickor sattes ihop och fylldes åt ena hållet med utrivna tidningsomslag av varierade slag och åt andra hållet med affischer på olika glassar. Här gjorde vi glassarna med gratisbilder från Pixabay och sedan la vi på text som Olgas solnedgång, Olgas sommarfläkt, barnens favorit m.fl. och även påhittade priser.

Fler fiffiga lösningar

Här ser ni Katarina inuti kiosken och hur den börjar ta form! För att hålla upp konstruktionen har Katarina ett läderskärp runt midjan med ståltrådar. Hängslen och en pinne bakom ryggen för att det ska bli mer stabilt och hålla upp taket. Ett gammalt lakan som hade en perfekt färg till kiosken är fastsatt runt om och döljer Olgas ben. Lakanet är uppsatt med kardborrband. Godispåsarna på sidorna och trisskupongerna är fastlimmade på kardborrband, vilket gör att vi enkelt kan förvandla kiosken till en glasskiosk genom att byta remsorna med godis och lotter, till remsor med glasstrutar och glassar. Tidningarna i plastfickorna sitter också fast med kardborrband så det lätt går att vända fram glassaffischerna när förvandlingen sker.

Kiosken börjar ta form!

I boken är det två gula kuber med text fastsatta på taket. De gula kuberna gjordes i kartong men när vi placerade dem på taket med färgglad ull som glass på toppen fick vi ett problem. Kiosken blev alldeles för hög och vinglig och dessutom tog den i taket, så vi fick helt enkelt ta bort en av kuberna.

Den sista detaljen innan kiosken var helt färdig var luckan. En vit rullgardin av papper klipptes till och målades med flytande tusch för att skapa känslan av plåt och sedan limmades och syddes den fast. Nu var kiosken redo för äventyr!

Sök inlägg

Filtrera