Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Om demokrati för gymnasielever

Fristad

Sedan 2016 är Sandviken en fristadskommun. Det innebär att kommunen bidrar till att värna yttrandefriheten genom att erbjuda förföljda författare, musiker, bildkonstnärer och andra professionella kulturskapare en fristad i Sverige under två år. Sandviken har haft två fristadsgäster under årens lopp och arbetar nu för att ta emot en ny fristadsgäst. Inom ramen för denna satsning görs även verksamhet för barn och unga. Denna höst har vi lyft vikten av demokrati, yttrandefrihet och pressfrihet för gymnasielever.

Föreläsning med Martin Schibbye

I oktober bjöd vi in journalisten och författaren Martin Schibbye att föreläsa för gymnasieelever på Bessemerskolan. Han berättade om reportageresan i den konfliktdrabbade regionen Ogaden i Etiopien som han gjorde tillsammans med fotografen Johan Persson 2011. En reportageresa som slutade med att de tillfångatogs, fängslades och dömdes till 11 års fängelse för terrorism. De benådades och släpptes 2012 efter 438 dagar som fängslade.

Schibbye berättade bland annat om hur det är att arbeta som journalist och hur synen på journalister har förändrats. Om hotet mot pressfriheten och rätten till yttrandefrihet. Han beskrev starka möten med medfångar som han träffade under sin tid som fängslad, och hur litteraturen och musiken användes för att ge känslan av frihet. Han gav också ett särskilt värdefullt tips till eleverna. Att lära sig två dikter utantill. En kunskap som kan vara guld värld om man hamnar isolerad en längre tid utan några andra influenser än sina egna tankar.

Bokgåva

Efter föreläsningen fick alla elever varsitt exemplar av den lättlästa versionen av boken 438 dagar som Martin Schibbye skrivit tillsammans med fotografen Johan Persson. Föreläsningen och bokgåvan är en del av den kulturgaranti för barn och unga i Sandviken som kallas för Kulturlöftet.

Tidningen var också på plats. Här är en artikel från Din lokaltidning som går att läsa här.

Utställning och biobesök

För de lärare som vill arbeta vidare med demokratifrågor med sina elever visas även utställningen Demokrati finns inte – vi gör den! på Bessemerskolan under november. Utställningen är framtagen av Världskulturmuseerna. Eleverna erbjuds också att se filmen 438 dagar på biografen Grand i Sandviken. Filmen är en filmatisering av boken med Gustaf Skarsgård och Matias Varela i huvudrollerna.

Sök inlägg

Filtrera