Så här gick det till när Kulturcentrum International Horseshow gick av stapeln, en lekfull käpphästtävling för barn i alla åldrar, i samband med Barnens Litteraturfest.
Så var det äntligen dags dags för Kulturcentrums International Horseshow och för direktör Pratapå att hälsa publiken välkommen! Hela showen startade med ett hisnade nycirkusnummer av clownen Cocko. Sedan följde en käpphästshow med ryttare som sällan skådats. Det var den världsberömda madam Papiljotta på käpphästen Curley, den mystiska Ninja på käpphästen Turtle och den tokiga professor Plagiat på sin ännu tokigare glasögonprydda käpphäst, Einstein. Med musik, ljud, ljus och utklädningskläder blev tävlingen till en magisk show.
Tävlingen var öppen för alla, såväl rutinerade käpphästryttare som den som ville prova för första gången. Och för nyfikna som saknade egen häst fanns många hästar att låna men de flesta som kom hade tagit med sig egna käpphästar som de gärna visade upp.
I Boken om käpphästar av Reetta Niemelä finns tips och idéer hur du kan göra egna käpphästar.
Alla ekipage fick anmäla sig i sekretariatet med namn på ryttare och käpphäst. Innan de fick sitt startnummer, fick ta del av reglerna.
Regler för käpphästtävling.
- Ryttaren får ha valfri klädsel – Hjälm är frivilligt – Alla åldrar är tillåtna
- Käppen ska vara minst 40 cm mätt från kropp till käppens ände. – Det är tillåtet att rida med eller utan tyglar och övrig utrustning.
- Käpphästtävling i banhoppning. – Alla ekipage rider 1 omgång per klass. – Snabbast tid vinner.
- Käpphästen ska ridas under hela ritten. – Käpphästen får inte föras fram utanför din kropp. – Alla handgrepp är tillåtna. – Hindren ska hoppas i rätt ordning enligt numreringen. – Ekipaget ska starta på given signal.
- Poäng Rivning ger 4 fel. – Vägran ger 4 fel. – Varje sekund över maxtid ger 1 fel. – Snabbast tid i varje klass vinner. (reglerna är hämtade från Käpphästtävling – Allt Om Käpphäst-tävlingar 2023)
Alldeles intill tävlingsbanan hade vi förvandlat en blackbox till ett stall där barnen kunde sköta om sina käpphästar. Här kunde de också passa på att värma upp med små övningshinder inför tävlingen. Hindren passade perfekt även för den som ännu inte bestämt sig för att rida den stora banan.
Eftersom vi hade väldigt många besökare valde vi att ha 30 minuters fri tid att lära sig banans väg och att provhoppa. Med ledning av madame Papiljotta och professor Plagiat blev även det här momentet ett lekfullt äventyr där de som inte var så tävlingssugna fick möjlighet att testa banan för att hoppa och leka.
Vår bana var pyntad med blomkrukor och bestod av 12 färgglada hinder i olika kombinationer. En blå yogamatta med skira tyger blev en fantastisk vattengrav, precis lagom djup. För ryttarnas säkerhet och för att undvika skador är viktigt att hindren är lätta att riva. Det är också en fördel om de är höj- och sänkbara. Det gör tävlingen mer spännande och det är stor skillnad på att vara en spänstig 11-åring eller som treåring som har fullt sjå att hålla reda på både sig själv och käpphästen.
Sedan var det dags för tävlingsryttarna. Vi startade med låga hinder. Alla som red felfritt fick delta i omhoppningen på tid. Hindren blev högre och högre och tillslut var de så höga så att ryttarna valde att hoppa utan hästar. Allt presenterades och refererades av direktör Pratapå.
När tävlingen var avslutad fick alla ett diplom och en prisrosett tillverkad av färgglada bullpapper och mönstrade muffinsformar
Det blev en rolig horseshow där de sista ryttarna var kvar tills det var dags att släcka och låsa lokalen.