Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Den perfekta boken för högstadiet

Litteraturhuset Trampolin är på gång med ett nytt litteraturprojekt för högstadiet som vi planerar tillsammans med kulturskola och bibliotek. För att hitta den perfekta berättelsen att utgå ifrån håller vi just nu på att läsa in oss på olika ungdomsböcker. Det är en väldigt trevlig sysselsättning, men inte helt lätt. Det är många kriterier som ska uppfyllas för att boken ska passa så många elever som möjligt.

Språk och innehåll

Ett viktigt kriterium är språket. Det får inte vara för avancerat, men inte heller för enkelt. I en högstadieklass kan det vara stora variationer i elevers läsvana och språkuppfattning. Av samma anledning får inte heller antalet sidor vara för stort. Vi har satt en maxgräns på ca 350 sidor för att det ska vara möjligt att läsa den i helklass.

Innehållet är naturligtvis också viktigt. Det ska passa läsare av olika kön, från olika kulturer och med olika intressen. Ämnet ska kännas angeläget och fungera som utgångspunkt för samtal och fortsatt arbete kopplat till skolans läroplan.

Viktigast av allt är dock att det är en berättelse som griper tag om läsaren. En bok som eleverna kan leva sig in i, som gör dem nyfikna och lockar till vidare läsning.

boktips för högstadiet

Vi har ännu inte valt vilken bok vi ska använda i projektet, även om vi har läst många som är bra. Här nedanför presenteras tre av de vi hittills fastnat lite extra för.

Gudarna – av Elin Cullhed

Utspelar sig i närliggande Tierp och ska snart bli film.

Boken handlar om Jane (eller Janne som alla säger i Tierp) och hennes vänner Bita och Lilly som inte längre vill kalla sig tjejer. De är gudar – en blandning av guzz och brudar – och de är arga. Arga på småstaden, på mansgrisar och på det begränsade utrymme de har att leva fullt ut. Deras kamp mot det patriarkala samhället, mot misshandlande pojkvänner och oförstående vuxna varvas med tonårshormoner, kåthet och svajiga känslor. Det är humor och ilska, osäkerhet och självklarhet om vartannat och det känns så trovärdigt.

Vakuum – av Mia Öström

En berättelse om sorg som ändå är spännande och på något sätt upplyftande.

Jonnas storebror Johan har tagit livet av sig. Det har gått nästan ett år, men Jonna kan inte acceptera att han är borta, och en dag hittar hon en lapp som han har skrivit till henne innan han dog. En lapp som leder till en annan. En skattjakt bara för henne. Letandet tar henne upp till fjällvärlden, till en släktings hus där Johan bodde på somrarna, och där han verkade ha varit lycklig. Men vad är det han vill visa henne? Anteckningarna blir som ett samtal med brodern där Jonna bearbetar vad som hänt och funderar över hur hon ska gå vidare.

Rimligt lyckade ögonblick – av Åsa Asptjärn

Underhållande humor utan att bli alltför skruvad – och lättläst utan att bli alltför enkel.

Emanuel Kent Sjögren ska börja på gymnasiet och är lite nervös över om det ska gå bra. Vem ska han vara? Hur ska han få nya kompisar? Det visar sig fungera alldeles utmärkt, tack vare (eller kanske trots) att han ljuger som en borstbindare. Han blir placerad i samma basgrupp som den rika, vältaliga och antikvitetsintresserade Frank, transsexuella Iggs och Kaisa som Emanuel inte kan sluta tänka på. Och så har han ju Tore förstås, kompisen från högstadiet som går på ett annat gymnasium.

Sök inlägg

Filtrera

Inlägg efter månad