Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

De tre små grisarna och hårtorksvargen

Under en Familjelördag på Trampolin fick barnen möta de tre små grisarna och en otäck hårtorksvarg! Låter det spännande? I det här blogginlägget delger barnbibliotekarie Anna Karlsson hur du kan skapa en egen dockteater utifrån den klassiska sagan och ger även några boktips. Besök sedan VAB-akuten på Sandvikens folkbiblioteks Facebooksida så får du se en film med dockteatern. Klicka här! ”De tre små grisarna och hårtorksvargen”. Hoppas du blir inspirerad!

Dockteater

Många barn roas av att höra sagor som de känner igen men med oväntade inslag i berättelsen eller berättandet. Så när vi skulle sätta upp den klassiska sagan om de tre små grisarna som dockteater tyckte vi att det vore roligt om den pustande och frustande vargen spelades av en hårtork.

Till grisarna använde vi gosedjur som fästes på blomsterpinnar och husen gjordes av mjölkpaket som dekorerades med halm, pinnar och tegel. Vi valde att använda en berättare som satt bredvid scenen och läste ur en sagobok och en som skötte dockorna. Berättaren pratade både till publiken och till grisarna för att till exempel varna dem för att inte slarva med husbyggena! Eftersom husen var lätta kunde vargen blåsa ner dem från scenen vilket många barn tyckte var skojigt! Sagan avslutande med att tegelhuset blivit för trångt för alla tre grisar och berättaren frågade om barnen kunde hjälpa de två första små grisarna att bygga nya hus.

Manus till dockteatern om de tre små grisarna

Här är sagan med instruktioner till en dockteater.

Det var en gång en grismamma som bodde med sina tre kultingar i ett litet hus. [grisarna springer omkring och väsnas] Ja, som ni hör var de tre små grisarna förfärligt jobbiga och en dag utropade grismamman [Jag har fått nog! Nu är det dags att ni flyttar hemifrån och bygger egna hus!] Så de tre små grisarna fick packa sina kappsäckar och bege sig ut i världen för att söka sin lycka.

De tre små grisarna i sina fina virkade kostymer.

Det här är den första lilla grisen. [Hej det är jag som är den första grisen!] Den första grisen var en lat liten gris som älskade att ta det lugnt och ligga i gräset och drömma. Så han byggde sitt hus av halm för det var lätt och bra. Men lilla gris kan ett hus av halm verkligen hålla? [Ja vaddå då?] Men är det inte någon du har glömt nu? [Nej vem då?] [vargen dyker upp bakom grisen och harklar sig och grisen ropar till och springer in i huset]
För en som hade hört om grisarnas nya hus var den stora stygga hårtorksvargen som skyndade sig dit och bankade på dörren och ropade. [Lilla gris, lilla gris! Låt mig komma in!] Men grisen släppte inte in vargen. [Då ska jag pusta och jag ska frusta och jag ska blåsa ner ditt hus!] Den lilla grisen sprang därifrån så fort han kunde.

Den otäcke hårtorksvargen


Det här är den andra lilla grisen. [Hej det är jag som är den andra grisen!] Den andra grisen var en väldigt kaxig liten gris så han byggde sitt hus av pinnar för det var lätt och bra. Men lilla gris kan ett hus av pinnar verkligen hålla? [Ja, vaddå då?] Men är det inte någon du har glömt nu? [Jaha, du menar den stora stygga vargen?] Ja precis. [Bah! Jag är då inte rädd för någon gammal varg! Låt honom komma!] Den andra lilla grisen började sjunga medan han byggde på sitt hus. [Ingen rädder för vargen här…] Men snart kom vargen dit. Han bankade på dörren och ropade [Lilla gris, lilla gris! Låt mig komma in!] Men grisen släppte inte in vargen. [Då ska jag pusta och jag ska frusta och jag ska blåsa ner ditt hus!] Den lilla grisen sprang därifrån så fort han kunde.
Det här är den tredje lilla grisen. [Hej det är jag som är den tredje grisen!] Den tredje grisen var en väldigt klok och duktigt liten gris. Hon hade läst många böcker om byggteknik och gjort flera ritningar innan hon bestämde sig för att byggde sitt hus av tegel. [Ett hus av tegel kan hålla borta både dåligt väder och hungriga vargar] Ja, det låter ju bra, men vargen kom ändå till den tredje grisens hus och bankade på dörren och ropade [Lilla gris, lilla gris! Låt mig komma in!] Men grisen släppte inte in vargen. [Då ska jag pusta och jag ska frusta och jag ska blåsa ner ditt hus!]
Vargen pustade och han frustade tills han var alldeles blå i ansiktet, men huset rasade inte. [vargen blir rasande] Arg och hungrig gick vargen tillbaka till sin lya för att sova på saken och medan han var borta passade de två andra små grisarna på att flytta in i tegelhuset.

Ett hus av halm, ett av pinnar och ett av tegel.

Nästa morgon kom vargen tillbaka med en ny plan. [Nu har jag kommit på en ny plan!] Vargens plan var att klättra ner genom skorstenen och överraska de tre små grisarna. Men när grisarna såg vargen klättra upp på taket skyndade de sig att göra upp en brasa i spisen så att vargens svans fattade eld och han sprang ylandes till skogs och sågs aldrig mera till. Hemma i sitt hus firade grisarna och dansade och sjöng. [Ingen rädder för vargen här…]
Men som ni säkert förstår var tegelhuset ju för trångt för att bo tre i. Kan ni hjälpa de andra två små grisarna att bygga nya hus?

Skapande med barnen

I studion fick barnen göra egna hus till grisarna av olika material.

Till detta behövs:
mjölkpaket, mönstrade papper, limstift, hobbykniv och dekorationer. Limpistol är alltid bra att ha om det ska limmas fast tyngre dekorationer.

Gör så här:
Klä om mjölkpaketet med papper. Be en vuxen om hjälp med att skära ut fönster och dörrar. Dekorera huset med olika material, rita och måla.

Vi fick se många fantasifulla hus av kanelbullar, moln och glitter och när barnen var färdiga fick de komma upp och pröva om hårtorksvargen kunde blåsa ner husen.   

Tips på tokiga sagor i bokform

De tre gräsliga små grisarna av Liz Pichon

Använd din fantasi men var försiktig med vad du önskar dig! av Nicola O’Byrne

Bockarna Bruse på badhuset av Björn Rørvik & Gry Moursund

Blinda Rödluvan och vargen av Xu Han

När prinsessor går på äventyr av Per Gustavsson

Sök inlägg

Filtrera