Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Boktips om konst och kreativitet

Påsk = konst! För många förknippas påsken med olika konstrundor runt om i vårt land. Är du nyfiken på konst? Funderar du över vad som egentligen är konst? Eller vill du själv bli en superproffsig konstnär? Här tipsar vi om två böcker för barn och vuxna som vill veta mer om konst, lära sig mer om olika konstnärer och tekniker samt bli inspirerad till att själv skapa egna konstverk.

Vilken konstnär är du?

I boken Konstigare – om konst och kreativitet för barn och vuxna av Kristina Bexelius får vi stifta bekantskap med 15 olika konstnärer. Med stora uppslag och en lekfull layout presenteras konstnärerna i bild och text. Varje konstnär presenteras med fakta om vilken typ av konstnärer de är, vilka material och verktyg de använder men även fakta som ålder, stjärntecken, intressen, drömmar m.m. Konstnärerna får också svara på frågor kring något av deras konstverk. Hur lång tid den att skapa? Var skapade du den? Vad betyder verket för dig? Sedan fortsätter det med fler frågor. Vad är konst? Vad är konstigt? Vad är kreativitet? m.fl. Det är spännande att läsa och se vad de olika konstnärerna har svarat på samma frågor. Finns det något gemensamt svar för alla eller är det helt olika?

En av favoriterna i boken är vår regionale konstnär Charlie Granberg från Ljusdal.

Boken visar på mångfalden och att det går att vara konstnär på så många olika sätt. I slutet av boken får läsaren själv skapa egna konstverk och svara på samma frågor som konstnärerna ställdes inför. Ett fint avslut på boken som visar på att alla är vi kanske konstnärer bara vi vill.

Ett konstverk med pom-pombollar! Konstnären heter Sofia Vusir Jansson.

Konstnärer i boken : Emilia Ilke, Tommy Sveningsson, Munira Yussuf, Clara Forsberg, Sofia Vusir Jansson, Kakan Hermansson, Pontus Djanaieff, Maria Nilsdotter, Josephine Aune, Malin Bobeck Tadaa, Genet Solomon, Charlie Granberg, Mirja Bozarth Fornell, Evelina Hedberg och Jenny ”Vildliv” Asp.

Bli en superproffsig konstnär!

Bli en superproffsig konstnär – massor av inspiration och tips från mästarna är en bok skriven av Henry Carroll och Rose Blake och är lite mer av en klassisk konstbok för nybörjare. Boken är pedagogiskt upplagd med exempel på olika konstnärers verk kopplat till 20 olika övningar. I boken finns det även konkreta tips som är bra att känna till som konstnär, som hur du skuggar med blyertspennan, använder färger och olika material m.m. I slutet av boken finns även en tidslinje med konsthistorien i korta drag från förhistorisk tid till idag. En enkel och pedagogisk bok som kan fungera väl i bildundervisningen eller för den som helt enkelt vill utveckla sitt eget bildskapande och lära sig mer.

Hoppas du blir inspirerad och kommer igång med ditt eget skapande!

Samla på skräp och skapa ett konstverk!

Sök inlägg

Filtrera