Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Boktips: Läs och lek!

Det finns många fina bilderböcker som går att inspireras av i leken. Här tipsar vi om den tredje boken om Berit, Berit vill inte skriven av Annica Hedin och Per Gustavsson.

Tänk så många dilemman barn kan ställas inför och i böckerna om Berit handlar det just om olika vardagliga situationer som skapar känslor som vi vuxna inte alltid tänker på. Hur hanterar man sina känslor och hur visar och uttrycker man sig som en femåring? Annica Hedin har genom text och Per Gustavsson med illustrationer, lyckats fånga på pricken hur det kan kännas att vara liten.

I den första boken Berit ljuger, handlar det om att ljuga för någon man tycker väldigt mycket om. I den andra boken Berit älskar russin, handlar det om att ge bort något som man helst av allt vill behålla själv. Och i den tredje boken Berit vill inte, handlar det om att vilja leka i fred. Igenkänningen är hög för oss alla som har varit barn en gång.

Lussan förstör Berits pandaslott!

Som när mammas jobbarkompis kommer på besök och har ett barn som heter Lussan. Å så kul! tycker de vuxna eftersom båda barnen är 5 år. Men det tycker inte Berit. Lussan är 5 år och Berit ska ju snart bli 6 år! De vuxna tycker att barnen ska leka på Berits rum. Berit har inte alls lust att leka med Lussan för hon är mitt uppe i sitt spännande bygge av ett Pandaslott. Lussan förstår sig inte alls på Pandaslottet och hon är mer intresserad av Berits fina glaspärlor, och väljer bara ut vissa färger, så de tar slut. Berits fina pärlor från England!! Droppen blir när Lussan ritar på Pandaslottet! Till slut brister det för Berit, som ”flyttar henne så hon ramlar”. Jobbarkompisen och Lussan går hem. Allt blev tokigt! Men det går att fixa. Berit och hennes mamma bygger vidare på pandaslottet tillsammans. Precis som hon ville ha det.

Lek och skapa

Bli inspirerad av Berit och bygg ett eget slott av en kartong. Hittar du en stor kartong som det går att krypa in i, eller hittar du en mindre kartong som passar till ett husdjur eller kanske nallen? Vad ska slottet heta?

Eller vill du hellre pärla…?

Berit och hennes mamma fixar till Pandaslottet.

Sök inlägg

Filtrera