Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Bokomotivet – på Björksätra bibliotek

Bokomotivet – tuffar vidare! pågår under hösten 2014 på Kulturcentrum och kommundelsbiblioteken i Sandvikens kommun. Målgrupp är förskolans 5-åringar och syftet är att uppmuntra barnens språkutveckling, läslust, fantasi och kreativitet på ett lekfullt sätt. Här nedanför berättar Eva Norrbelius Coleman, bibliotekarie på Björksätra bibliotek om hur arbetet med en barngrupp kan gå till.

Vår första barngrupp med 5-åringar kommer från Blåsippans förskola. De nio barnen kände väl till Mumintrollet genom böckerna, olika spel och film. Men det var första gången som de fick träffa ett (nästan) riktigt Mumintroll och Mymlan (Eva och Ann-Marie).

Vi hade bestämt oss för att berätta om Mumintrollet och Mymlans äventyr genom att dramatisera, men även använda oss av en Ipad (appen Hur gick det sen?), samt läsa högt ur boken.

Barnen lyssnade intensivt under den kvart som berättelsen varade. Men slutet avslöjade vi inte… Det fick dom läsa när dom kom hem!

Mymlan

– Var kan Lilla My vara?

Efteråt skulle barnen få skapa ”fantasiträd” till Mumindalen (kulissen). Vi delade upp barnen i två grupper, där den ena gruppen fick skapa ena delen av ett träd, medan den andra gruppen fick skapa den andra delen.

Måla trädTräd

Fantasiträd kan se ut hur som helst. I trädet kan till exempel finnas… en TV med fjärrkontroll, rullskridskor, halsband – och läskiga ormar!

Det är viktigt med de rätta färgerna, och att allt hamnar precis på rätt ställe, tyckte barnen. Samarbetet gick verkligen jättebra, och se vad snyggt det blev!

Rollekar

Efter allt skapande och en liten paus för fruktstund, så blev det spontana rollekar. Barnen ville använda våra handdockor och kulissen och ”skådespela” för oss. Härligt!

På förskolan kommer barnen sedan att fortsätta skapa. Figuren Gafsan ska nämligen få sitt alldeles egna rum (på baksidan av kulissen).

Det ska bli riktigt spännande att se vad barnen åstadkommer. Inget tvivel om att vi får en spännande Mumindal, om barnen får bestämma =)

Det skulle nog Tove Jansson nog ha gillat!

tove

Om boken och författaren: Tove Jansson (1914-2001) var inte bara författare, hon var även konstnär. Eller kanske var hon en konstnär som skrev böcker? Hur som helst, i år skulle Tove Jansson ha fyllt 100 år. Med anledning av det känns det extra roligt att uppmärksamma bilderboken Hur gick det sen?

Boken har blivit en modern klassiker genom sitt både konstnärliga utförande och sitt spännande innehåll. Det är en ganska ruskig berättelse om det vilsna Mumintrollet; om mod, rädsla, ensamhet, vänskap, och det främmande. Och lyckligtvis om att hitta hem igen (genom en minst sagt slingrig väg…).

Kort sagt, här finns mycket att prata med barnen om.

 

Sök inlägg

Filtrera