Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Bokhoppet!

Bokhoppet är ett läsfrämjandeprojekt i Sandvikens kommun för förskolebarn 4–5 år, planerat och utfört av personal på filialbiblioteken, Sandvikens folkbibliotek och Litteraturhuset Trampolin. I det här blogginlägget berättar vi lite om projektet och när Trampolin besökte filialerna som Kurran och Pigan.

Sprida hopp!

Barnen får hoppa in i bokens värld och på så sätt hoppa framåt i sin läs- och språkutveckling. Böckerna i sin tur hoppar mellan bibliotek, förskola och hem, från ett bostadsområde till ett annat och ger hopp om en framtid där fler barn växer upp till starka läsare. Genom att samverka med förskolan når vi alla barn även de som inte alltid hittar till biblioteken.

När vi började spåna tillsammans inför projektet föll valet på böckerna om Kurran och Pigan av författaren och illustratören Lisa Moroni. Kurran och Pigan är mysiga böcker med fina illustrationer som passar att använda sig av i förskolan. Ett stort plus är att det finns flera böcker om Kurran och Pigan med olika teman. Projektet började med att författaren Lisa Moroni besökte filialerna som ligger i Björksätra, Storvik, Järbo, Åshammar och Österfärnebo. Personalen på filialerna såg till att det kom glada förskolebarn till rätt dag och tid och efter några veckor upprepades proceduren men den här gången fick de faktiskt träffa Kurran och Pigan på riktigt. Och så här gick det till.

Kurran och Pigan letar efter en skatt

Kurran och Pigan möter barnen på biblioteket.

När barnen kom den andra gången till biblioteket fick de träffa bilderbokskaraktärerna på riktigt. Javisst! I deras bibliotek satt faktiskt Kurran och Pigan och väntade. Kurran och Pigan visade sin stubbe och berättade att där inne i stubben sitter de och fikar och spelar kort. Efter ett tag har Kurran tröttnat på att spela kort. Pigan bara vinner och vinner. Kanske de istället kan gå på skattjakt! Vad är det? undrar Pigan. Barnen berättar vad man gör på en skattjakt. Man letar efter en skatt och det kan vara guld, pengar eller något annat fint och värdefullt. Det låter skoj! Då går vi på skattjakt och vi sjunger låten Jag går så här samtidigt som vi provar på att gå på olika sätt. En går först och visar och de som går efter gör lika.

När vi har gått en stund kommer vi till ett litet hus. I huset bor det en liten kotte. Vi frågar Kotten om han har sett någon skatt. Nej Kotten har inte sett någon katt. Kotten sjunger sången om den lille katten och vill att barnen sjunger med. Efter en stund är vi tvungna att gå vidare. Kotten förstod aldrig att vi letar efter en skatt och inte en katt! Vi går vidare tills vi träffar på en gammal känga. Det är ingen vanlig sko utan en hoppsko! Alla barnen måste hoppa en stund tills vi inte orkar mer.

I skogen finns det massor av svampar. Vi åker slalom mellan svamparna! Vi ställer oss på ett led och räknar hur många vi är. Sedan släpper vi iväg en slalomåkare i taget. 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15… Vi åker slalom mellan svamparna, vi åker slalom mellan svamparna, vi åker slalom mellan svamparna… PHU! När vi har tagit oss igenom svampbanan upptäcker vi en uggla som sitter i en gran. Ugglan är klokaste djuret i hela skogen så vi frågar om ugglan vet var skatten är. Ugglan vill att vi ska lyssna på instruktioner och testar oss genom att säga olika saker som vi ska förvandla oss till. Kattungar, bilar, potatisar m.m. Sedan ska vi så klart sjunga en sång om en uggla som bor i ett ihåligt träd. Ugglan säger att vi ska smyga försiktigt men först ska vi gå 8 steg framåt, 2 steg bakåt, snurra 3 gånger och sedan 5 steg framåt. Vi smyger fram och vi möter en otäck orm. Ormen hypnotiserar oss med sin röst och får oss att göra som han säger och plötsligt har vi somnat. Vilken tur att Kurran vaknar och kan väcka oss!

En strumporm kan bli riktigt läskig!

Nu närmar vi oss en brusande flod och där måste vi balansera på de våta stenarna. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen så vi inte ramlar i floden. På andra sidan floden finns det ett vattenfall. Här är det mysigt att vara och kanske skatten finns här vid vattenfallet. Vi letar och barnen hittar ett guldägg i grottan bakom vattenfallet. Jippi! Vi har hittat skatten. Nu måste vi ta oss tillbaka hem till stubben igen och där kan vi öppna skatten som är en guldnöt. Vi skakar på det och gissar vad som finns där i. Kanske det är godis, kottar eller lego. För att ta oss hem måste vi göra allting baklänges. Vi balanserade på stenar, smög förbi ormen, sjöng uggelsången, slalom mellan svamparna, knackade på hos Kotten och visade skatten och slutligen var vi hemma igen i stubben. Där samlades vi runt guldnöten och när vi öppnade nöten var det fullt med fina klistermärken. Barnen var glada och nöjda och som ett barn uttryckte det, Jag vill att Kurran och Pigan kommer och leker med oss varje dag.

Sök inlägg

Filtrera