Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Böckerna du inte får missa – Gruffalon

Som vi berättat om i ett tidigare blogginlägg lanserade biblioteken i länet tidigare i höstas foldern ”Böckerna du inte  får missa – 50 böcker att läsa innan du fyller 6 år”. Med anledning av den satsningen har vi i Sandviken valt att lyfta fram ett antal av titlarna på Kulturcentrums Familjelördagar.

I lördags var det dags för den populära berättelsen om Gruffalon av Julia Donaldson och Axel Scheffler (svensk översättning Lennart Hellsing). Denna gång valde vi att göra en dockteater för att förstärka uppläsningen av boken och vi kallade familjelördagen ”Modig mus möter monster!”.

Berättelsen handlar om en mus som på sin promenad genom skogen möter en räv, en uggla och en orm som alla är intresserade av att äta upp honom. Musen hittar då på att han har en vän som är ett förskräckligt monster – Gruffalon, vilket gör att djuren backar. När det visar sig att Gruffalon finns på riktigt går musen vägen tillbaka med Gruffalon bakom sig. Gruffalon tror då att det är musen som alla djuren blir så rädda för, och drar iväg till skogs. Berättelsen slutar med en nöjd mus som smaskar på en nöt.

För att illustera sagan byggde vi upp en scen av våra trämoduler som vi målade med avtorkningsbar torrpastell och dekorerade med stenar, ”gräs” och vedklabbar. Som skådespelare använde vi en räv och en uggla från IKEA, en plastorm samt en Gruffalon-docka och mus (finns t.ex. att köpa här).

I bakgrunden projicerade vi en bild av en skog som påminde väldigt mycket om skogen i sagan. När barnen kom in i ”salongen” hade vi släckt ned lite och spelade upp skogsljud för att skapa en fin stämning. En av oss ledare läste sedan sagan medan den andra agerade med dockorna. För att lyckas föreställa tre figurer samtidigt fick musen sitta fast på Gruffalons hand när han gick tillbaka genom skogen och mötte alla djur igen.

När musen berättade om den hemska Gruffalon visade vi upp pratbubblor med bilder på Gruffalons klor, knotiga knän, lila taggar på ryggen osv.

Skådespelarna vilar ut efter föreställningen.

 

Efter sagoläsningen och dockteatern välkomnades barnen in i vår studio, där de fick skapa egna Gruffalon-scener. Då det var väldigt många besökare passade det bra att flera barn ville stanna kvar i vårt cafékök och leka med dockorna och botanisera bland böckerna på 50-listan.

I studion hade vi förberett genom att kopiera upp A4-ark med skogsbilden samt bilder ur sagan som vi hittat på www.makinglearningfun.com.

Skogen bildade bakgrund i scenerna och klistrades upp på ett något större papper där flikar klipptes ut för att skapa stadiga ”ben”. Som scengolv skapade barnen stigar, gräs, och bäckar med broar, stenar, svampar och mossa. Gruffalon, musen och de andra klipptes ut och fick fötter eller sattes fast på glasspinnar så att de kunde agera. Ugglan fick i många scener liv genom att ett hål klipptes i skogsbilden och ugglan fästes på en pappersflärp som fästes med en pappersklämma.

 

Det var många barn (och vuxna!) som stannade länge i studion och byggde på sina scener, och det var roligt att se hur boken inspirerade till nya berättelser. Nästa gång ser vi fram emot att ge liv åt berättelsen om Guji-Guji av Chih-Yuan Chen.

Sök inlägg

Filtrera