Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Bilderbokskalas för att fira Världsbokdagen

Litteraturhuset Trampolin, Sandvikens folkbibliotek och alla fem filialbibliotek har ordnat Bilderbokskalas under våren. Det första ägde rum på Sandvikens folkbibliotek dagen innan Världsbokdagen i samband med en Familjelördag på Kulturcentrum.

Bilderbokskalaset på Sandvikens folkbibliotek pågick mellan kl 12-14. Så här såg programmet ut: 12-13 Skapa en tårta i kartong, 12-13 Bli fotograferad som din favoritbarnboksfigur i vår fotostudio, 12-13.30 Sagostund, 13.30-14 Fiskdamm.

Vi hade dukat långbord och pyntat med serpentiner och ballonger. Tårtan var specialbeställd med finfint motiv av Mamma Mu och Kråkan, det bjöds också på festis och Kaffe. Nalle Puh gick runt och delade ut isglassar till de som ville ha.

Vi skapade en passande stämning med lite bakgrundsmusik med kända barnsånger. Barnen fick också möjlighet att hälsa på Mamma Mu och Kråkan, det var ett mycket uppskattat inslag av både stora och små.

Mamma Mu och Kråkan
Det var spännande att få hälsa på Mamma Mu och Kråkan!

Till fotostudion hade vi köpt in utklädningskläder från olika barnboksfigurer bland annat Pippi, Emil, Rödluvan och Nalle Puh. Vi hade också utklädningskläder sedan tidigare som vi kunde koppla ihop med olika barnböcker, tex. en apdräkt som fick föreställa Nicke Nyfiken, en polisväst som kunde vara Halvan. Barnen blev fotograferade och sedan mejlade vi bilderna till den vuxne.

Kartongtårtor skapades på alla bibliotek. Kartongerna hade grundmålats och sedan fick barnen fria händer att klistra och måla. Vi hade klippt till bilder ur gallrade barnböcker och tagit fram olika material att skapa med som playmais, paljetter och silkespapper. När skaparlusten väl satte igång ville en del aldrig sluta. Se vilka fina tårtor som skapades!

På sagostunden lärde vi oss hur man säger grattis på olika språk: Sto Lat! Dhalasho wacan! Sedan fick barnen höra hur det kan gå till på ett kalas i Brasilien (”Wow vilket kalas!” av Ana Maria Machado) och hur Pippi gör när hon ordnar kalas. Hon avslutar alltid med att ge gästerna presenter, här fick alla barnen chokladpengar ut Pippis kappsäck.

Fiskdammen lockade många av kalasgästerna. Den stora påsen innehöll förstås inte godis utan en bilderbok.

Bilderbokskalasen på filialbiblioteken ordnades under de tre följande lördagarna. Vanligtvis har inget av filialbiblioteken lördagsöppet så detta var ett uppskattat inslag bland besökarna. Bilderbokskalas var ett jättelyckat koncept som vi troligtvis kommer att återkomma till!

Sök inlägg

Filtrera