Tänk att en lättläst bok kan rymma en stor berättelse.
Jag läser ”Det som inte får hända” av Emma- Frey Skött och förvånas över hur snabbt och lätt jag dras in i berättelsen och hur fångad jag blir. Hur gick det här till? Boken handlar om döden, kärlek och kompisrelationer, den har alla ingredienser som en riktigt bra roman ska ha, enligt mig. Och ja, jag förvånas över vilken gripande och mångbottnad berättelse som ryms i denna tunna bok. Tänk att en så stor berättelse kan rymmas med en så liten mängd ord.
Det finns många sätt att väcka läslusten på men ingen är väl så bra som den som uppstår när man bara slukas upp av en bra bok och inte vill lägga den ifrån sig, fast den redan är utläst. När jag som vuxen och van läsare, läser de här böckerna blir jag påmind om att varje ord är så viktigt. Många gånger spottar vi ur oss ord som kanske inte just då, vid det tillfället, tillförde något till berättelsen. Det är lätt att glömma bort storheten i det enkla och avskalade och det som finns att läsa mellan raderna.
Genom att hitta det intressanta i det enkla formatet öppnas dörrar för läslust och ökar chanserna att när tiden är mogen, ta sig an allt tjockare böcker med svårare språk.
Att börja i fel ände kan ju vara lika med döden. Och vem vill vara med och släcka den läslåga som just tänts?
Några förlag som ger ut lättlästa böcker:
Hegas bokförlag ger ut lättlästa böcker för olika åldrar. Genom att gradera böckerna i olika svårighetsgrader kan läsaren lätt välja en nivå som passar. Andra bokförlag som satsar på lättläst är Vilja och Nypon förlag, de har också specialpedagogiskt material. Bokförlaget Hedvig ger bl.a. ut bearbetningar av samtida bästsäljare, klassiker och lättläst på olika språk.