Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Berättelser i konst

Nu har vi på Litteraturhuset Trampolin äntligen dragit igång Berättelser i konst, ett skapande- och berättarprojekt som riktar sig till elever i åk 2-5, och är framtaget i samarbete med personal på bibliotek och konsthall. Intresset från skolor i Sandvikens kommun har varit stort, och under våren kommer nio klasser i olika åldrar att delta i projektet.

Syftet med Berättelser i konst är dubbelt. Dels ville vi låta barn vara delaktiga i valet av konst till en utställning på Kulturcentrum (det handlar om konstverk som är inköpta av Sandvikens kommun men som inte har någon placering just nu), men eftersom läs- och språkutveckling är vårt huvudsakliga arbetsområde ville vi också stimulera nyfikenhet och lust till berättande med utgångspunkt i den konst barnen väljer.

Minecraft-tillbaka-i-tiden 2

Varje tillfälle inleds med att eleverna delas in i mindre grupper som får välja ett konstverk de fastnar för, men vi går också igenom vad som behövs för att bygga en berättelse, och hur man kan hitta de byggstenarna i en bild. Sedan får eleverna i uppdrag att hitta en del av berättelsen i sitt konstverk och skapa den delen med olika typer av material. Det kan handla om att skapa en miljö, en huvudperson eller kanske ett föremål. De får också skriva ner sina tankar och skicka dem vidare som en ledtråd till nästa grupp som eventuellt väljer samma konstverk.

Grå spelvärlden brev

I maj sammanställs och utvärderas arbetet, och den valda konsten samt elevernas egna skapelser och berättelser ställs ut i galleriet Tillgången på Kulturcentrum. I samband med utställningen kommer det också att bli en skrivartävling för barn med koppling till de verk som visas. Mer information om det kommer senare.

 

Sök inlägg

Filtrera