Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Berätta om Frida Kahlo och hennes djur

Vi får ofta tips på fina bilderböcker som vi gärna skulle vilja arbeta vidare med i någon form av workshop, men det är inte alltid vi har tid. Därför vill vi dela med oss av tipsen och förhoppningsvis inspirera andra att arbeta skapande med bilderböcker. En vacker bilderbok om konstnären Frida Kahlo kan vara ett inslag i undervisningen för de yngre barnen eller att inspireras av på fritiden.

Vem var Frida Kahlo?

Frida Kahlo var en mexikansk konstnär som levde den första hälften under 1900-talet men blev inte riktigt uppmärksammad förrän efter sin död. Hennes surrealistiska självporträtt visar ett liv av fysisk smärta men även smärta över barnlöshet och sitt kaotiska förhållande med maken Diego Rivera. Diego Rivera var redan under deras levnad en respekterad konstnär och betydligt äldre än Frida. Deras förhållande var allt annat än oproblematiskt och bestod bland annat av otrohet och missbruk. Frida Kahlo fick polio som barn och senare i tonåren var hon med om en fruktansvärd spårvagnsolycka. Spårvagnsolyckan var så allvarlig så Frida blev sängliggandes i över ett år innan hon kunde börja gå igen. Olyckan medförde bland annat skador på ryggraden, bäckenet och livmodern vilket gjorde att hon aldrig kunde föda några barn, och hon hade kroniska smärtor hela sitt liv och blev ofta sängliggandes.

Det är en sorglig beskrivningen av Frida Kahlos liv men ofta den som  presenteras i böcker och filmer, så hur skriver man en bilderbok om henne anpassad för barn?

Illustrationer av John Parra

Frida Kahlo och alla hennes djur

I bilderboken Frida Kahlo och alla hennes djur har författaren Monica Brown fokuserat på Fridas kärlek till sina djur och boken är vackert illustrerad av John Parra.

Det var när Frida var sängliggandes som hon började måla på allvar och hon betraktade sig själv i spegeln och målade självporträtt i olja där även hennes älskade djur fick en plats. Vi får följa Fridas liv men det skildras utan sorg eller vemod utan hennes historia beskrivs på ett okomplicerat och självklart sätt som passar för barn. I boken är fokus på Frida, hennes måleri och djuren. Boken beskriver genom sina texter de starka och härliga färgerna som man förknippar med Frida Kahlos person och Mexiko, medan illustrationerna är mer dämpade i sin färgskala. Det är helt enkelt en vacker bilderbok som beskriver hennes förhållande till djuren som är hennes vänner, som sprider glädje, kärlek och tröst.

I början av boken beskrivs djuren och dess likheter med flickan Frida. Papegoja Bonito är lika färgglad och speciell som Frida och hjortkalven Granizo har lika vaksamma och vackra ögon som henne. Fridas katt hade samma blanka, svarta färg som hennes eget hår och lika självständig. Frida var liksom sina två kalkoner intelligent och känslig och som sina tre hundar varm och kärleksfull. Hon kunde vara lika busig som sina två spindelapor-Fulang Chang och Camito del Guayabal och lik hennes örn Gertrudis kunde Frida flyga fritt i fantasin,”fötter vad ska jag med er till, när jag har vingar att flyga med”.

Som vuxen gifte sig Frida med Diego och de bodde i det klarblå huset, La Casa Azul. I den vackra trädgården byggde Diego en trappstegspyramid till hennes husdjur som fortfarande kan beskådas vid det blå huset som numera är museum.

Tema Frida Kahlo

Börja med att läsa bilderboken Frida Kahlo och alla hennes djur och titta på några av Frida Kahlos självporträtt. Det finns en lista i slutet av bilderboken på målningarnas namn. På YouTube finns en uppsjö av filmer och vi rekommenderar en engelskspråkig film A Tour of Frida Kahlo´s House som endast är 2 min och 45 sek. Slå av eller sänk ljudet och berätta om vad som visas på filmen. I filmen visas bilder av huset invändigt och utvändigt, trappstegspyramiden, trädgården, Frida och Diego.

Material 1: Ritpapper A3, täckfärger, penslar och burkar med vatten. Speglar, böcker med djur, ev. djurtidningar att klippa ur, lim och sax. Material 2: Bygg med kartonger, krukor, burkar och bräder. Använd limpistol, såg, sandpapper, hammare och spik. Material 3: Använd naturmaterial som blåbärsris, kottar, blommor, sand, pinnar, mossa m.m. Plastdjur, små spadar/skedar, hinkar och vatten.

 Måla ett självporträtt med ditt favoritdjur! Låt barnen ha tillgång till speglar och måla med täckfärger. I självporträtten ska de även få med sitt favoritdjur. Det kan vara ett husdjur eller ett djur som de önskar de hade. Låt dem sedan beskriva vilka likheter de själva har  med sitt husdjur på bilden.

Rita och bygg något roligt till ditt husdjur! Marsvinsslott, kaninbana eller en katt-tron. Bygg med kartonger eller snickra. Tänk på att det ska vara material som inte kan skada husdjur.

Skapa en exotisk trädgård! En perfekt uteaktivitet är att använda sandlådan och gör den till Fridas trädgård. Förbered med lustfyllda naturmaterial och låt barnen bygga, gräva, plantera, placera ut plastdjur och lek.

 

Sök inlägg

Filtrera