Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Berätta med ulliga ägg

I hela Europa har kulturarvsåret uppmärksammats och på Trampolin har vi under hösten planerat våra familjelördagar på det aktuella temat.

Under våren gjorde vi ett studiebesök till Nymmenåsens fäbodar i Storvik, för att lära oss mer om hur det fungerade på en fäbodvall, och för att finna inspiration till höstens verksamheter. Fina tovade föremål, redskap och ull har vi fått låna av hemslöjdskonsulenten Eva Carlborg och vi gjorde även ett besök på en gård där vi fotograferade många får. Dessa fotografier och föremål har bidragit till en liten utställning som handlar just om fåren och dess ull, och kan nu beskådas i Tillgången.

Helgens familjelördag fortsatte på temat med rubriken ”Prova att tova”. Vi började med att läsa högt ur boken Fåret som kläckte ett ägg av Gemma Merino. Boken handlar om fåret Lola som är så stolt över sin vackra skinande ull, men efter att hon blivit klippt inte alls känner igen sig själv. Ullen är plötsligt trasslig och risig. En vacker dag dimper det ner ett ägg på hennes huvud och när ägget kläcks visar sig en liten lustig fågelunge. Det hela slutar lyckligt med att Lola stolt värmer många ägg i sin vildvuxna ull.

Efter boken var läst fick barnen känna på mjuka, sköna ulliga ägg.

 

Ulliga ägg i studion

 

 

I Studion fick barnen börja med att välja en rund sten och två färger av den kulörta ullen. Små stenar passar bäst för den lilla handen. Ullen repades upp och lades omlott i tre-fyra lager. Sedan rullades stenen in i ullen till ett litet paket och placerade i en bit nät/tyll.

Efter det doppade barnen tyllpåsen (med innehåll) i en bunke med varmt vatten och såpa. De kramade och gnuggade stenen i minst 5 min. för att ullen skulle bli så slät och fin som möjligt. Eftersom det plaskar och blir blött är det lämpligt att det finns många handdukar på bordet. Medan händerna jobbade kunde man säga en liten ramsa…

”gnugga, gnugga lilla sten, så att du blir mjuk och len”.

 

När stenen hade gnuggats klart och fortfarande låg i påsen, sköljdes den med kallt rinnande vatten och lades på tork. Barnen fick fundera på vad som fanns i ägget och skriva ner det på en lapp. Här nedanför kan du se några av de färggranna äggen. Barnen tyckte det var skojigt och ville gärna göra flera ulliga ägg.

Material:

 runda stenar

 färgad ull

 såpa och vatten

 tyll, nät eller nylonstrumpa

 Handdukar

 

Sök inlägg

Filtrera