Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Berätta med skuggor

I fredags var det dags igen för vår öppna verksamhet Fantasifabriken som riktar sig till de yngre barnen tillsammans med en vuxen. Vi har alltid olika teman och den här gången blev vi inspirerad av vår senaste sommarlovsworkshop som handlade om skuggspelsteater och du kan läsa mer om den i vårt tidigare inlägg.

Vi började med att sjunga lite sånger som vi alltid gör på Fantasifabriken och sedan läste vi en klassiker, Pelles ficklampa av Jan Lööf. Barnen verkade uppskatta boken eftersom de både ställde frågor och skrattade gott.

Boken handlar om Pelle som ska gå med pannkakor till morbror Sven och på vägen möter han en drake, ett troll och en gorilla. I mörkret framträder skrämmande skuggor som egentligen är helt vanliga saker. När Pelle lyser på dem med sin ficklampa ser han att det egentligen är bara en grävskopa, massa skrot och träd.

Skuggspelsfigurer inspirerade av Pelles ficklampa.

I berättarrummet hade vi hängt upp ett lakan som vi belyste bakifrån med en vanlig bordslampa. Barnen fick sedan se ett kort skuggspel där de skulle gissa vems skugga det var som framträdde på lakanet. När de hade gissat fick de se vilken figur som hade gjort skuggan. Skuggorna behöver inte alls se ut som figuren eftersom de förvrängs i storlek och form.

Sedan var det dags för barnen att göra egna skuggor och figurer!

 

Vems är skuggan?

Barnen fick börja med att rita upp en skugga på svart kartong som de klippte ut och sedan fundera vem skuggan tillhörde. Det fanns flera kopierade målarbilder att välja mellan eller ritpapper om man ville göra en egen figur. Barnen ritade eller valde en färdig bild som de målade med färgpennor. Sedan fotograferade vi bilderna och gjorde en fin bok i Book Creator. Barnen fick berätta vem skuggan tillhörde.

Vems är skuggan?
Det är skelettspökets skugga!

När vi var klar med Book Creator kunde de tejpa fast sina figurer på pinnar och gå tillbaka till Berättarrummet och leka med sina skuggspelsfigurer. De som ville kunde spela upp skuggspel för varandra och för de vuxna.

Du kan läsa den färdiga e-boken i barnens galleri, www.sandviken.se/trampolin.

förberedelser:

 Svart kartong/kartong

 Målarbilder/ritpapper

 Blompinnar

 Lakan/lampa

 SAx, lim, färgpennor

 I-Pad/Book Creator

 

 

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera