Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Berätta med rymd och raketer

Planeter och raketer är fascinerande och kan vara en stor inspirationskälla för berättande. Både stora och små förundras över rymden och dess mystik. Vad finns där ute egentligen?

raketer på fantasifabriken

Under våren har vi under två fredagar haft rymdtema på Fantasifabriken, vår öppna verksamhet för barn 3-5 år och deras vuxna. Vid det första tillfället började vi med att läsa högt ur boken Herr Gris åker till månen av Gitte Spee, och på väggen hade vi projicerat en bild av rymden för att skapa rätt stämning. Vi lyssnade på hur det kan låta när riktiga astronauter jobbar i rymdraketer och räknar ner för start. Sedan var vi raketer som räknade ner och sköt iväg till Studion för att skapa egna raketer!

Kartongraket i studion på Trampolin

I studion väntade en stor raket gjord av kartong som gjorde barnen förtjusta. Den stora raketen saknade knappar och spakar för att kunna lyfta och de barn som ville fick hjälpa till med att skapa instrumentbrädan till raketen. Raketen fungerade också som en liten koja för den som ville leka en liten stund eller bara vara i fred.

Rymden - en faktabok med versaler för kloka små

Barnen gjorde egna rymdraketer av toalettrullar och annat pysselmaterial. Det är viktigt att rymdraketer har ett bra namn som ex. Apollo eller Sputnik. Barnen var påhittiga och kom på egna namn till sina rymdraketer. Vi fotograferade och skrev i Book Creator för att göra en e-bok.

Prilliga planeter

Veckan därefter fortsatte vi med rymdtema men den här gången koncentrerade vi oss på planeter. Vi började med att sjunga rymdsånger och sedan dramatiserade vi att vi var i rymden och träffade på olika konstiga planeter som Skrattplaneten, Fikaplaneten m.fl.

Prilliga planeter i studion på Trampolin

Puffy paint i studion på Trampolin

I studion fick barnen göra egna fantasifulla planeter och experimentera med färg. De ringlade ”Puffy Paint” över baksidan av en papptallrik som sedan tillagades i mikrovågsugnen i några sekunder. Det var mycket spännande att se hur färgen ”puffade upp” och bildade kratrar och håligheter som på en riktig planet.

Närbild på puffy paint Recept på puffy paint

Barnen dekorerade sina planeter och gav dem namn. När de var färdiga fotograferade vi varje planet och fortsatte med e-boken i Book Creator.

Arbetar man med större barn kan de fortsätta skriva en egen historia om rymden och sin planet. Vi lovar att det kommer att bli många spännande berättelser!

Den färdiga e-boken hittar du här: Rymden Fantasifabriken

Filmer och annat rymdmaterial finns att hitta hos www.rymdkanalen.se.

 

Sök inlägg

Filtrera