Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Berätta med garn

Fantasifabriken är Trampolins öppna verksamhet för barn 3-5 år tillsammans med en vuxen. Vid varje tillfälle har vi ett specifikt tema som vi utgår ifrån när vi arbetar med berättande, skapande, musik och rörelse.

Under hösten har vi bland annat haft tema får. När barnen och deras vuxna anlände till Fantasifabriken hade vi projicerat bilder på väggen av ett härligt får och en kvinna som spinner ull. Bilderna, som passade så bra in i temat, är tagna på Sigtuna marknad i somras. Vi pratade om att fårhonan heter tacka, hanen heter bagge och ungarna kallas för lamm. Fårens fina ull kan man spinna till garn och av garnet kan det sedan bli kläder. Därefter sjöng vi Alice Tegnérs klassiska visa Bä, bä, vita lamm. Nästan alla barnen sjöng med eftersom de kände igen den sedan tidigare.

Får
Spinna garn

 

Som högläsningsbok valde vi ännu en klassiker nämligen Historien om någon av Egon Möller-Nielsen och Åke Löfgren. Många föräldrar blev glada eftersom det var en bok de kände igen sedan de var små. Boken är en förtjusande historia om att ”någon” har varit i mormors stickning och fått med sig garnet som liksom historien löper från sida till sida. Någon har lämnat mystiska spår efter sig som en våt fläck på golvet, ett omkullvält bord och uppdrucken mjölk. I slutet av boken får läsaren reda på att det är en liten katt som är Någon men för att inte barnen skulle bli alltför styrda i sitt skapande valde vi att inte läsa slutet på boken utan stannade läsningen vid skåpdörren.

Historien om någon

Läsningen avbröts när vi plötsligt fick syn på att det låg ett garnnystan på en stol i rummet. Vi började följa garnet som vindlade efter golv och väggar genom Berättarrummet, ut i korridoren och vidare till Studion. Barnen tyckte det var väldigt roligt och spännande att följa garnet.

 

I Studion låg en lång stickad halsduk på det stora bordet.

Någon hade glömt en halsduk!

Vem hade glömt sin halsduk?

Barnen fick använda sig av färgglad modellera som de formade till härliga figurer och den som ville gjorde även en liten halsduk av filt.

Figurerna fotograferades i Book Creator och barnen berättade vem som hade glömt sin halsduk på Trampolin. Barnen hade många roliga idéer om vem det kunde vara, en bläckfisk, tusenfoting, monster, snögubbe med flera. Berättandet är viktigt men det är också viktigt med det estetiska och i boken Historien om någon löper garnet från sida till sida och det inspirerade oss att göra detsamma i boken om halsduken. Barnens lerfigurer fotograferades tillsammans med lite garn som sedan fick bli bokens ”röda tråd”.

Klicka här om du vill läsa e-boken!

Ett enda garnnystan kan vara starten på en berättelse om någon…

Material:

 Modellera

 Verktyg/kavel

 Filt

 Garn

 Ipad/book creator

 

 

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera