Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Berätta med en önskeslinga

Trampolin samarbetar med ungdomscoacherna i huset som leder Tjejkraft och som består av tjejer från högstadiet och gymnasiet. Tjejkraft samlas för att umgås och göra saker tillsammans, och det bygger mycket på deras önskemål och idéer. 

Önskningar

Innan sommaren var det dags för oss att vara med på Tjejkraft igen! Det är alltid lika roligt att träffa alla dessa fantastiska tjejer. Den här gången var det extra känslosamt eftersom Susanne, som jobbat många år som ungdomscoach på Kulturcentrum hade packat väskan för att flytta norröver. Tjejerna förberedde en liten överraskningsfest för henne med tjusiga dekorationer och gott fika. Vi hade planerat en workshop utifrån Tjejkrafts önskemål att göra ljusslingor. I Berättarrummet började vi med att sätta oss på mjuka kuddar och prata om önskningar inför sommaren eller hösten.

Det blev en fin stund tillsammans. Alla skrev ner sina önskningar på en hemlig lapp som sedan stoppades ner i en magisk flaska.

Vattnet i flaskan var färgat med blå karamellfärg och glitter.

Vi betonade att INGEN kommer någonsin att se vad som stod på lapparna eftersom de med tiden luckras upp till endast en blöt massa.

Önskeslingor

En önskan slog genast in och det var att göra egna ljusslingor!

Vi berättade kort om vad en önskebrunn är för något, och att vi hade en önskebrunn som ville berätta något för dem. Sedan var det upp till dem själva att tolka önskebrunnens budskap.

Vi använde oss av appen Tusen ord, som vi berättade om i förra blogginlägget. I den appen finns det en önskebrunn och runt om finns det surrande eldflugor som man ska fånga med en håv. När man fångat en eldfluga kommer det upp ett ord och utifrån det ordet fick de uppdraget att göra en ljusslinga.

Alla skulle hålla sitt ord hemligt och inte visa för någon annan. Tjejerna fick komma en och en och fånga eldflugor på datorn och sedan skrev de ner ordet på en hemlig lapp. Det här momentet går att göra på andra sätt genom att dela ut lappar med ord från en magisk hatt eller kista. Vi valde appen eftersom vi tyckte att önskebrunnen var vacker och inspirerande samt att vi gärna blandar olika sätt för att sätta igång skapandet.

 

I Studion hade vi dukat upp olika material samt en hög med batteridrivna ljusslingor. Det var fritt fram att tolka sitt valda ord genom att dekorera slingan.

Alla var djupt koncentrerade på sin uppgift och när de var klara fotograferade vi ljusslingan tillsammans med deras hemliga ord.

Det skapades fantastiska slingor som handlade om kärlek, kändisar, äventyr, vänskap, rikedom m.fl.

När vi var klara fick alla visa upp sina alster och de andra fick gissa vilket ord ljusslingan förmedlade. Det blev en mycket lyckad kväll och tjejerna på Tjejkraft var glada, stolta och nöjda.

Det här är en workshop som passar väldigt bra i höstmörkret! Även om ljusslingorna kostar några kronor är det i övrigt inte så avancerat material som behövs. Vi kan tillägga att det som drar iväg är kostnaden för batterier. Det räcker med ett par batterier för att testa att allt fungerar på plats.

 

Tips på material:

Batteridrivna ljusslingor, plastmuggar, muffinsformar, vackra band, pärlor, tyll, silkespapper m.m.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera