Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Berätta med en kudde!

Trampolin samarbetar med ungdomscoacherna i huset som leder Tjejkraft som består av tjejer från högstadiet och gymnasiet. Tjejkraft samlas för att umgås och göra saker tillsammans, och det bygger mycket på deras önskemål och idéer. En önskan var att trycka på tyg och här nedanför kommer tre tips på hur man kan göra personliga kuddar som har något att berätta.

1. FOTO PÅ ÖRNGOTT

Att välja ut ett foto till sin kudde kan bara det vara en utmaning, med tanke på hur många bilder vi sparar i våra mobiler. Det bästa är ändå att välja ett eget fotografi som man tagit själv med tanke på upphovsrätten och så blir det så klart mer personligt, men det går även att plocka bilder från nätet. Det finns flera sidor med gratisbilder att använda, som ex. Pixabay, som är mycket användbart ifall man vill leka med olika bilder i ett redigeringsprogram.

Det är roligt att fotografera så ett tips är att skicka ut ungdomarna på ett fotouppdrag med ett specifikt tema. Exempel på teman: kärlek, mönster, motsatser, hösten, vatten, svart/vitt m.fl.

Fotografiet skrivs sedan ut på ett speciellt fotopapper som finns för ljusa eller mörka textilier. Vi valde fotopapper för ljusa textilier eftersom vi skulle trycka på vita örngott. Lägg ett bakplåtspapper i örngottet innan du för över bilden genom att stryka med ett varm strykjärn på fotopapperets baksida. Det gäller att vara noga så hela bilden blir riktigt varm och sedan är det lika viktigt att vänta tills bilden har svalnat innan man försiktigt börjar dra bort skyddspapperet.

När överföringen av fotot är klart kan var och en visa upp sitt örngott och berätta lite kort om bilden och det är bra om det finns färdiga frågor att svara på.

Vad föreställer bilden? Varför valde du det motivet? Hur gick det till när du fotade? Finns det något du är extra nöjd med i bilden?

Tema: Liten blir stor

2. Ordbild på örngott

På Trampolin gillar vi enkla men roliga appar och en sådan är Wordificator. I appen kan du fylla olika former med valfri text och det finns en hel del olika symboler att välja på i gratisfunktionen. Vill du betala en summa kan du även ladda upp dina egna bilder. Det går även att välja mellan olika färgkombinationer men här kunde vi kanske önska att det gick att göra fler egna val. Trots det är det en app du lätt kan använda och skapa symboler med personligt innehåll.

Det går bra att spara bilderna du skapat och sedan skriva ut dem på vanligt papper eller fotopapper. Det som är viktigt att tänka på ifall man vill använda sin bild till ett fototryck på tyg, är att först göra bilden spegelvänd för annars kommer texten att bli åt fel håll.

Vill man skriva fler budskap på sitt örngott går det även att använda sig av färgpennor för textil. Pennorna är snabbtorkande och behöver inte fixeras med strykjärn. För bösta resultat är det bra om tyget är tvättat innan man använder sig av fotopapper eller textilpennor

 3. Dina drömmar på en kudde

Ett annat tips är att skapa ett collage med dina drömmar och mål. Gör en egen Vision Board med bilder och texter som symboliserar det du längtar efter eller vill uppnå i livet. Leta efter passande citat eller hitta på egna peppande ord som gör att du mår bra. Använd dig av veckotidningar, foton, texter och teckningar och fyll ett A4 papper. Klipp och klistra!

Fotografera av bilden så du kan göra den spegelvänd innan du skriver ut den på ett fotopapper. Stryk fast den på ett örngott och lägg den i sängen.
Garanterat att du sover gott med en kudde full av drömmar!

Sök inlägg

Filtrera