Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Berätta med en böna

I Litteraturhuset Trampolins öppna verksamhet Fantasifabriken för barn 3-5 år genomförs spännande aktiviteter varje vecka. I samarbete med kulturskolan och biblioteket planerar vi olika teman och låter barnen tillsammans med en vuxen skapa och uppleva berättelser med ord, bild, musik och rörelser.

Snön börjar droppa utomhus och lusten att odla infinner sig hos många när våren är på väg. På Fantasifabriken sjöng vi om blommig falukorv, och sedan läste vi om den mysiga bävern Castor och hans vän Frippe.

I boken Castor odlar av Lars Klinting har Castors blommor vissnat och han kommer på att de ska försöka plantera några vita bönor istället. Illustrationerna i böckerna om Castor är  förtjusande och boken är pedagogisk där barnen får lära sig många nya ord och begrepp.

För den som gillar böckerna finns det numera två samlingsvolymer som heter Odla, snickra och laga punka med Castor och Frippe, samt Baka, sy och måla med Castor och Frippe.

 

 

Magiska bönor

Efter att vi läst boken plockade vi fram en liten spännande skinnpung fylld med bönor. Var det magiska bönor i påsen? Vad skulle hända om vi planterade en magisk böna?

 

 

För att inspirera barnen visade vi och berättade några exempel på hur den magiska bönan grodde, växte, och till slut blev en mycket speciell blomma. För att uppmuntra till berättande är bilden vikt i fyra delar som sedan vecklas ut, en del i taget medan man pratar. Det skapar också en överraskningseffekt som barnen uppskattar och det kan bli en del skratt.

När det var dags gick vi till Studion och barnen fick en magisk böna med mycket växtkraft och sedan skapades fantastiska växter och berättelser.

 

Den magiska bönan gror…

det börjar bubbla…

 

 

det kommer vassa taggar…

 

det blev en Monsterblomma.

Så här gör du:

 

Börja med att vika ett A3 papper i fyra delar och limma fast ett färgat papper i den nedersta delen. Hur ser det ut under marken? Vilka färger på rötterna? Limma fast den magiska bönan.

Vad händer i den andra och tredje delen? Det kan ex. bubbla, glittra, blixtra, snöa, regna.

Vilken sorts blomma/växt blev det? Exempelvis monsterblomma, hjärt- eller kanske en godisblomma.

Låt barnen veckla ut sina bilder och samtidigt berätta vad som händer.

Börja med raden, den magiska bönan gror…

 

Material:

 Färgade papper i a4 och a3

 sax, lim, tuschpennor

 Blandat material med olika strukturer ex. bomull, folie, bubbelplast, bakformar

 garn i olika färger

 bönor ex. Borlotti

 

 

Sök inlägg

Filtrera