Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Går det att berätta med chokladbollar?

Många barn gillar att hjälpa till i köket och oftast är det chokladbollar bland det första de får lära sig baka. Att det blir just chokladbollar är kanske inte så konstigt eftersom det är enkla ingredienser, behövs ingen ugn och barnen kan själva rulla de små bollarna i pärlsocker eller strössel. Att fingrarna blir kladdiga spelar ingen roll när de smakar så ljuvligt!

Chokladbollar
Ögongodis- en bok full med smarriga chokladbollar

Chokladbollens dag infaller den 11 maj och då är det fritt fram att frossa för små och stora. Vill man prova på något nytt så lovar vi att boken Chokladbollar inspirerar till att våga ta ut svängarna i chokladbollsbakandet.

Kanelbullebollar
Det är många fina bilder i boken

Boken som är skriven av Mia Öhrn och Ulrika Pousette är otroligt inspirerande och det finns recept på 35 olika sorters chokladbollar med olika smak och utseende. Det finns chokladbollar med enklare smaker som ex. Nutella, hallon, Daim, pepparkakor, men även mer avancerade smaker som passar för vuxna. Boken är fint upplagd med vackra färger, bilder och text som kan inspirera till att göra en egen receptbok.

Hallonchokladbollar
Utseendet är viktigt- i boken finns förslag på vad du kan rulla bollarna i

För den som gillar att veta lite mer om saker och ting går det att läsa i boken om chokladbollens historia. Visste du till exempel att chokladbollen uppkom i Danmark under andra världskriget?

Chokladbollar kan vara nyttiga också
Det kan vara skoj att prova att göra lite annorlunda chokladbollar

Vill man undvika raffinerat socker går det att välja mellan de sju olika recepten på nyttigare chokladbollar med ingredienser som bland annat kikärtor, chiafrön och passionsfrukt.

berätta med chokladbollar

Chokladbollen uppskattas av många och tänk vad snabbt vardagen kan bli till fest med några få ingredienser. Att baka är att skapa, och att koppla det till någon form av berättande kan vara roligt. Är du en chokladbollsälskare och sugen på att jobba med temat så kommer några förslag här nedanför.

Ungdomar bakar chokladbollar på invigningen av Trampolin
Under invigningen av Trampolin rullades chokladbollar i färgat strössel

Förslag på aktiviteter:

 Prova olika recept på chokladbollar som sedan bedöms utifrån olika kriterier som smak, konsistens och form

 fotografera och skapa en egen receptbok i book creator

 Rita och klipp ut chokladbollsfigurer och gör en stop motion film eller en berättelse

 

En ipad och två chokladbollar av papper
Den lilla chokladbollen som inte vill bli blöt

Sök inlägg

Filtrera