Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Berätta en bok – Gittan och gråvargarna

I Litteraturhuset Trampolins öppna verksamhet Fantasifabriken för barn 3-5 år genomförs spännande aktiviteter varje vecka. I samarbete med kulturskolan och biblioteket planerar vi olika teman och låter barnen tillsammans med en vuxen skapa och uppleva berättelser med ord, bild, musik och rörelser.

Fantasifabriken på turné

För att nå ut till fler barn i Sandvikens kommun har vi bestämt oss för att åka ut med Fantasifabriken till de olika biblioteksfilialerna. Vi har flera fina bibliotek i ytterområden som Åshammar, Storvik, Österfärnebo, Björksätra och Järbo. Det kan vara komplicerat att åka in med en förskoleklass till Sandviken så därför vill vi erbjuda den här möjligheten att vi kommer till biblioteken som finns på platsen.

Vi blev inbjudna till Österfärnebo bibliotek där det för tillfället pågår utställningar, föreläsningar m.m. på temat Kvinnoliv och kvinnokraft i Österfärnebobygden. Berättelser om starka kvinnor, okända som kända i nutid och dåtid. Vi bestämde oss för att utgå från boken om Gittan och gråvargarna. Gittan är ju en modig tjej och vargar har en stark koppling till bygden med tanke på gamla historier som Gysingevargen.

Gittan och gråvargarna

 

En solig dag packade vi Trampolinväskan och begav oss till Österfärnebo som ligger ca. 4 mil söder om Sandviken. Där blev vi varmt mottagna av Maria Hellström som är filialföreståndare och drivande av projektet Kvinnoliv och Kvinnokraft i Österfärnebobygden. Vi ställde i ordning bord för den skapande delen och hittade en mysig hörna där berättandet av boken skulle ske. Vid tiotiden kom en härlig förskolegrupp som fick se en dramatisering av berättelsen som avslutades med en liten vargsång.

Klicka här om du vill se hur det gick till! 

 

Efter berättelsen fick barnen skapa och göra egna vargar utifrån en mall.För att sätta igång kreativiteten och den egna fantasin har vargen på mallen ingen svans, nos eller ögon. Trots att vi använder oss av mallar blir alla olika och alla känner att de kan. Det blev många härliga vargar som tejpades fast på pinnar som barnen kunde hålla i.

 

Alla vargar fotograferades  i Book Creator, och barnen fick berätta vad deras varg hette. Slutligen blev det en fin bok med barnens bilder och vargsången. Så här blev det färdiga resultatet som också kommer att finnas på Österfärnebos bibliotek.

Annorlunda vargar på Österfärnebo bibliotek

Bibliovargen läser en bok

När alla var färdiga sjöng vi vargsången (som du hittar i e-boken) en gång till och barnen fick tala om vad deras vargar hette.

Vi ylade och dansade tills det var dags för barnen att gå tillbaka till förskolan.

 

 

 

 

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera