Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Att berätta med spår

I Litteraturhuset Trampolins öppna verksamhet Fantasifabriken för barn 3-5 år händer det spännande aktiviteter varje vecka. I samarbete med kulturskola och bibliotek planerar vi olika teman och låter barnen tillsammans med en vuxen skapa och uppleva berättelser med ord, bild, musik och rörelser.

tema Spår

Ett av våra genomförda teman under våren är Spår. Med enkla medel stimulerades fantasi och berättande och resultatet blev en fin bilderbok med barnens egna figurer.

Temat började redan i korridoren på Trampolin. Någon hade varit här och lämnat färgglada spår. Vem kunde det vara? Spåren är gjorda av självhäftande plast som vi fått i form av spillbitar från en reklamfirma.

börja med berättelse

Fantasifabriken inleds alltid med att vi samlas kring en berättelse av något slag. Det kan vara ett föremål, en bok, en dans eller ett musikstycke som sedan kan inspirera till eget skapande på olika sätt. Just i det här temat samlades vi kring berättelsen om Nalle Puh som jagar en Tessla. Vi hade scannat in text och bilder och visade dem på projektorn i caféköket.

Samlingen fortsatte med musik, där barnen fick spela på trummor och sjunga sånger om savannens djur, smygande detektiver och tigerjakt. Hela tiden med fokus på spår och hur olika figurers spår kan se ut.

vem har varit här?

Sedan var det dags att följa spåren på golvet. Var kom de ifrån och vart tog de vägen? Spåren började vid ett fönster i berättarrummet, fortsatte in i kojan, genom korridoren bort till studion där de slutade framför ett fönster som stod på glänt. Typiskt. Vem det än var så hade hen kommit undan. Men vem var det egentligen? Barnens uppgift blev att skapa den figuren med lera, och det blev många fantasifulla förslag.

Barnens figurer fotograferades med en iPad direkt i appen BookCreator. De fick sedan berätta vilken figur de hade gjort och så skrev vi in texten under bilden, och skapade tillsammans en e-bok.

Varje uppslag i boken består av en vänstersida med frågan Vem har varit här? och några färgglada spår. Högersidan består av barnens bilder och svaret på frågan. Tillsammans med en inledande text om mystiska spår på Trampolin (se bild här ovan) blev det en fin bilderbok, både som e-bok och i pappersformat.

Sök inlägg

Filtrera