Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Att berätta med Pino

Sov gott Pino

Läggdags? Inte än. Först behöver Pino städa, bada, äta smörgås, se på TV, hitta gosedjuret och borsta tänderna. I pekboken Sov gott Pino av Eva Pils, Agneta Norelid och Kenneth Andersson får vi följa med när Pino gör sina kvällsbestyr. Så här gjorde vi när vi använde boken i en workshop på en öppen förskola!

Dockteater med en stickad Pino

Ett sätt att levandegöra en berättelse på är att göra en enkel dockteater. Handdockor går lätt att göra av en vanlig strumpa eller bara genom att sätta en kopierad pappersfigur på en pinne. Ibland har man turen att få hjälp utifrån! Vi tackar Anette Karlsson för den stickade Pino-dockan som hon gjorde till oss.

Med inspiration från boken laminerade vi bilder på olika saker som Pino gör innan han går och lägger sig. Med hjälp av bilderna fick barnen hjälpa Pino att göra sig färdig inför natten. Barnen fick gissa vad Pino skulle göra och också berätta vad de själva brukar göra på kvällen. Vi högläste oss igenom boken i dialog med Pino-dockan som skakade och nickade på huvudet och kommunicerade med barnen på sitt sätt.

Dags att borsta tänderna!

För att skoja med barnen och för att öppna upp för samtal blandade vi in några tokiga saker som Pino fick välja att ha på sin tandborste. Vad tror ni Pino vill ha på sin tandborste? Kaviar, tomatpuré eller tandkräm? Vad har ni på tandborsten när ni borstar tänderna? Varför ska man borsta tänderna? Alla barnen fick ta fram sitt pekfinger och så borstade vi tänderna på både oss själva och Pino.

När det var dags för Pino att läsa bok så tog vi fram Blinka lilla stjärna av Ellen Ekman. Vi läste och sjöng den tillsammans med rörelser till.

Skapa barnvagnar med småttingar

När vi läst färdigt boken så funderade vi på det här med att sova gott och att natta små. Vi tog fram tre exempel på småttingar som gärna ville bli nattade med godnattsaga, promenad och sång. Barnen fick skapa egna småttingar som de kunde natta, läsa och sjunga för.

Barnvagnarna skapade vi genom att måla och dekorera tändsticksaskar med tyg, piprensare, tovat garn och pappersservetter m.m. I vagnarna lade vi små småttingar gjorda av flirtkulor och pompom-bollar.

Barnvagns-parad

När vi skapat färdigt var det dags för barnvagns-parad. Sov gott småttingar!

Sök inlägg

Filtrera