Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Att berätta med papper – Foldify

Under våren har vi på Sago-Likt och Mellis, våra öppna verkstäder för barn 0-12 år, undersökt hur man kan berätta med papper på olika sätt. Ett sätt har varit att prova en app som heter Foldify. I den kan man färglägga och designa sina egna pappersfigurer utifrån färdiga mallar, skriva ut dem och sedan vika och limma ihop dem så att de blir tredimensionella.

Förutom robotliknande figurer och djur av olika slag finns det också geometriska former, hus, fordon och träd och dekorationsmöjligheterna är oändliga. Vill man inte rita på egen hand går det att välja färdiga dekorationer och mönster, men det går också att använda egna eller andras fotografier.

Foldify 3 Litteraturhusbloggen

Appen är enkel att använda och det är fascinerande för både små och stora när det tredimensionella resultatet syns direkt på iPaden samtidigt som man dekorerar den platta mallen.

Foldify 2 Litteraturhusbloggen

För de yngre barnen hade vi inte tillräckligt med iPads så att alla kunde få en egen, därför provade vi att skriva ut några av de enklare figurerna (vissa av de mer avancerade kan vara riktigt svåra att limma ihop) på vitt papper som kunde färgläggas med kritor, pennor och fastlimmade dekorationer. Det fungerade bra, men om det är möjligt är det såklart roligare att rita direkt på iPaden. De färdiga figurerna fick sedan flytta in i ett kartonghöghus där barnen fick hjälpa till att välja tapeter till väggarna.

Foldify

För de något äldre barnen inledde vi med att lyssna på en historia om foldianerna som kom från planeten Foldify ner till jorden för att de var så oerhört nyfikna av sig. Barnen fick sedan göra sin egen foldian och fundera ut vad den var nyfiken på. De kunde sedan göra en serie (i appen Strip Designer) eller en film om sin foldians äventyr.

Serie Foldianer

Båda aktiviteterna var uppskattade av både barn och vuxna och eftersom det finns många möjligheter till berättande i skapandet av figurer och föremål kommer det säkerligen att finnas anledning att återkomma till appen i vår fortsatta verksamhet.

Sök inlägg

Filtrera