Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Att berätta i köket

I vår öppna verksamhet för barn 10-12 år får vi ofta önskemål om att baka något, och eftersom vi vill att barn ska vara med och påverka vår verksamhet och dessutom har ett fantastiskt fint kök i våra lokaler så är det något vi gör ibland. Men vad har egentligen bakning med berättande att göra? Kanske inte så mycket kan man tycka, men det kan dyka upp berättelser där man minst anar det om man bara är öppen för möjligheten.

Kakor på plåtVi har till exempel använt oss av bakning som ett komplement till ett utställningstema när vi bakade rutiga kakor till vernissagen av utställningen Pixligt. En annan möjlighet är att dokumentera aktiviteterna i köket med hjälp av film och spela in små matlagningsprogram.

Under höstlovet provade vi en ny variant som blev väldigt uppskattad av våra unga besökare. Eftersom det var traditionsenligt firande av Halloween i Sandviken samma kväll bestämde vi att hålla oss till samma tema.

Cupcakes Bordet

Innan barnen kom hade vi förberett små lappar med passande ord som t ex Blodet droppar, Fladdermusgodis och Svart som natten. Lapparna hängdes upp i ett träd med spindelväv. På ett bord dukade vi upp minimuffins och massor av dekorationer i olika färger och former. Där fanns frosting i olika färger, guld- och silverkulor, strössel, färgad marsipan, kolaremmar, kokos och chokladgodis. Alla barn fick sedan välja en ordlapp och utifrån den dekorera en varsin cupcake.

Cupcakes Ritning

Vissa valde att skissa på ett papper först medan andra började med dekorationerna direkt, men alla gick in för uppgiften med stor iver och kreativitet.

Cupcakes collage

Resultatet blev ett gäng helt underbara (och lite läskiga) cupcakes, som nästan var för roliga för att äta upp. Och även om våra bakverks historia slutade just så, är det fullt möjligt att berätta vidare med utgångspunkt från det skapade.

Cupcakes Bloody Mary och Spöknatt

Till exempel skulle den här bilden på två olika bakverk kunna inspirera till en berättelse om ett möte. Vilka figurer är det som träffas? Och vad pratar de om? Det skulle kunna bli en spännande dialog som leder vidare till en saga, en serie eller kanske en film. Om man är öppen för möjligheten.

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera