Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Att berätta för barn och unga 2016 – Viveka Sjögren

Som ni kanske redan sett är det snart dags igen för det populära seminariet Att berätta för barn och unga här i länet. 2016 års version äger rum i Ockelbo den 23 november och kommer att behandla ämnen som flykt, rasistiska strukturer och mångkultur. Litteraturhuset Trampolin och medarrangörerna Kulturutveckling Region Gävleborg, Länsteaterföreningen Gävleborg, Folkteatern i Gävleborg och Ockelbo kommun är väldigt stolta över dagens program och hoppas och tror att det kommer att bli en intressant och givande dag med många diskussioner kring aktuella och komplexa frågor. Programmet i sin helhet hittar du här.

Författare Viveka Sjögren. FOTO: Pontus Orre
Viveka Sjögren
FOTO: Pontus Orre

En av dagens föreläsare är författaren och illustratören Viveka Sjögren från Delsbo. Viveka belönades nyligen med Elsa Beskow-plaketten för boken Om du skulle fråga Micha. Juryns motivering löd:

”Med ett poetiskt språk och stark lyskraft i bilderna har Viveka Sjögren skapat en både vacker och aktuell bilderbok. Berättelsen är Michas, ett barn som tillsammans med sin familj tvingas fly till ett kallt och obegripligt land. Boken är skriven med uttrycksfull känslighet och med lyhördhet för barnets egen röst. Bilderna, med färgväxlingar som intensifierar stämningen i varje tillstånd, är tecknade med avskalad enkelhet, där små skiftningar i kritstrecken kan ändra hela innebörden. Sjögren besjälar utan att ta ställning och vi kan göra vår egen tolkning. Om du skulle fråga Micha lämnar ingen oberörd.”

om-du-skulle-fraga-michaBoken behandlar alltså barnet Michas flykt till ett nytt land. Micha och alla andra karaktärer i boken gestaltas som saxar. I ett samtal inför seminariedagen berättar Viveka om varför hon valde just saxfigurerna:

”Jag hade en dröm om en sax och tog med den in i skapandeprocessen – ville prova om symboliken höll – de som har en fot i ett land och en fot i ett annat är kluvna precis som saxen. Saxen går också att plocka isär i två vassa delar, som dock inte kan stå var och en för sig.”

Varför bokens tema kring barn på flykt kändes viktigt att behandla just nu behöver väl ingen närmare förklaring (”det går inte att värja sig”), men under seminariet kommer Viveka även att berätta om hur en resa till Jordanien gav inspiration till skapandet.

Krig, flykt och integration är inga nya teman för Viveka Sjögren. Redan 2007 och 2008 kom böckerna Den andra mamman, om hur en mammas roll gentemot barnen förändras i det nya hemlandet och Den dagen, om Lilla fågel och hans familj som blir utknuffade ur sitt bo av de svartvita fåglarna.

den-andra-mamman”Inspirationen då kom från mina egna erfarenheter av att på besök i ett annat land där jag hade bristfälliga språkkunskaper misslyckades med att ta mig fram och inför barnen blev fråntagen förmågan att hjälpa dem. Det var omtumlande och fick mig att fundera vidare på hur det skulle vara att som förälder inte kunna lämna den situationen, där barnen blir familjens kommunikatörer.”

Den andra mamman och Den dagen fick fin kritik av DN:s Ulla Rhedin, som skrev:

”Ställt utom alla tvivel är att Viveka Sjögren, som sedan 1993 utkommit med en rad bilderböcker, med dessa svidande båda böcker har tagit ett stort konstnärligt steg och här fyller ett tematiskt angeläget, omvärldsreflekterande tomrum i den svenska bilderbokslitteraturen.”

Under sin föreläsning den 23 november, som hon valt att kalla ”Extremt högt och otroligt nära”, kommer Viveka, förutom om sina bilderböcker om barn på flykt, att prata om sitt tidigare arbete som ansvarig för den internationella verksamheten inom Författarförbundets sektion för barn- och ungdomsboksförfattare. I den rollen har Viveka bl.a. varit med om att bygga upp barnbibliotek i Nepal.

Vi på Litterhuset Trampolin ser mycket fram emot att höra Viveka, (som vi tidigare samarbetat med bl.a. kring hennes bok Vi blåste bort ibland) föreläsa i Ockelbo. Framöver kommer vi att presentera någon eller några av de andra föreläsarna här i bloggen.

Anmälan till seminariet Att berätta för barn och unga 2016 kan göras via Litteraturhuset Trampolins hemsida. Varmt välkomna!

Sök inlägg

Filtrera