Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Att berätta för barn och unga 2015

Att berätta för barn och unga är ett seminariekoncept som börjar bli tradition i Gävleborg. Det första ägde rum i Sandviken 2013, och besöktes bl.a. av Svenska barnboksakademien. (Läs mer om det här.) Därefter har seminarier ägt rum i Hudiksvall och Gävle. (Läs mer här.)

I år bjuder Litteraturhuset Trampolin tillsammans med Söderhamns kommun, Riksteatern Gävleborg och Region Gävleborg/Kulturutveckling in till Att berätta för barn och unga 2015 på Hotell Statt i Söderhamn.

Under dagen kommer flera intressanta föreläsare att berätta om sina erfarenheter av att berätta för barn och unga.

Författaren Martin Olczac har skrivit ett tjugotal böcker för barn, bl.a. serien Jakten på Jack och böckerna om Megakillen – en helt vanlig kille som bestämmer sig för att bli superhjälte. Jack har beskrivits som en modern Nils Holgersson som färdas genom Stockholm i stället för Sverige, på en flygande motorcykel istället för på en gås. Monstren och de mytiska varelserna fungerar som ett slags guider som skrämmer och undervisar på samma gång. Martin Olczac kommer bl.a. att prata om hur han tänker när han skriver äventyrsberättelser för barn.

Skådespelaren Niklas Hald har arbetat på scener runt om i landet, ofta på turné. Niklas Hald disputerade i januari 2015 med avhandlingen Skådespelaren i barnteatern: Utmaningar för oss som spelar teater för barn och unga. I Söderhamn kommer han att berätta om hur klassrummet fungerar som scen.

Förra årets julkalender, Piratskattens hemlighet, har nyligen kommit ut på DVD. Sofie Forsman, som skrivit manuset, är snart aktuell med sin första biofilm, Bamse och häxans dotter. Film och tv-dramatik för barn – ingen barnslig sak heter hennes föreläsning.

Inleder årets seminarium gör barnmusikbandet Mamman och pappan, som består av musiklärarna Linda och Mathias Dahl från Sandviken. De kommer att prata om sitt musikskapande och framföra några av sina populära låtar.

Anmälan till Att berätta för barn och unga 2015 öppnade i början av oktober, och det finns möjlighet att anmäla sig fram till den 10 november. Det börjar dock närma sig fullbokat, så skicka in din anmälan så snart som möjligt om du vill vara säker på att få plats. Inbjudan hittar du här.

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera