Att berätta för barn och unga 6 november 2013 på Kulturcentrum i Sandviken, en dag som handlar om berättelser, böcker och bilder för barn och unga.
I Svenska barnboksakademin sitter arton författare och illustratörer och syftet är att främja barn- och ungdomslitteratur. Barnboksakademin delar ut Eldsjälspriset varje år, till en eller flera personer som särskilt väl verkat för barnboken och språkets betydelse. På Barnboksakademins webbsida skrivs krönikor varje vecka av ledamöterna.
I samarbete med Sandvikens folkbibliotek får vi möta tio av akademins ledamöter. Några träffar oss vuxna och andra får endast barnen träffa under skolbesök och workshops. Vi får också träffa två gäster som arbetar med barn och berättande med olika metoder.
Författare och akademiledamöter:
Många av Jens Ahlboms illustrationer har varit till faktaböcker för barn. Böcker om allt från dockteater till rymdfärder. 2012 kom bl. andra Den fantastiska Atomen med text av Lena Stiessel.
Anna Bengtsson har gjort en mängd bilderböcker, med egna eller andra författares texter. Böckerna handlar ofta om resor, naturen eller närområdet. I Det kittlar när löven kommer är det en ek som berättar.
Per Gustavsson är illustratör och författare. Mest känd är han kanske för serien om den kaxiga prinsessan som i år firar tioårsjubileum. Han illustrerar även andra författare som te x Moni Nilsson (Kompisen blir arg) och Mats Wänblad (Den stora smällen).
Niklas Krog har skrivit tjocka fantasyböcker, tunna fantasyböcker, historiska romaner och basketungdomsböcker (t ex Legenden om Tann och böckerna om Turk & Ayla). Han skriver för att han inte kan låta bli.
Åsa Lind har skrivit för radio, teve och scenen, samt femton böcker i olika genrer för barn och unga. Mest uppmärksammade är hennes böcker om Sandvargen, översatta till fjorton olika språk.
Gunilla Lundgren har skrivit böcker tillsammans med flerspråkiga barn i Rinkeby under fyrtio år. År 2012 fick hon ”Nelson Mandela-priset” av Stockholms stad.
Mårten Melin har förutom en mängd prosaböcker skrivit sex diktsamlingar för barn och unga. 2012 blev hans diktbok Jag är världen nominerad till Augustpriset.
Mårten Sandén är utbildad psykolog, men skriver sedan snart tjugo år barnböcker och schlagerlåtar på heltid.
Jujja Wieslander, upphovsman till sagor och sånger för de allra minsta. Mamma Mu, Dagspöket, Lillebror och några andra figurer är fiktiva karaktärer, med vanliga barns lekar och funderingar. Ny i sällskapet heter Vina Vina. Tacksamt samarbetat med illustratörer som Sven Nordqvist, Jens Ahlbom, Olof Landström och nu Lotta Geffenblad.
Stina Wirsén är verksam som illustratör och författare, ofta med de allra yngsta i fokus. Just nu arbetar hon med flera bilderböcker samt en pjäs för barn från 1 år. Vem-djuren, De brokiga samt Rut & Knut är några av de figurer Stina har skapat.
Övriga medverkande:
Ann Nilsén, pedagog på Länsmuseet Gävleborg träffar många barn och unga. Hon levandegör föremål ur Länsmuseets samlingar för barn och unga på ett spännande sätt.
Josephine Rydberg Lidén, crossmediakonsulent på Landstinget Gävleborg och arbetar med berättande på olika sätt. Läs vad Josephine själv skrivit om crossmedia här.
Inbjudan Att berätta för barn och unga 6 november (Sista anmälningsdag 25 oktober, seminariet är fullt!)