Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Anmäl er till vårt webbinarium 22 april!

Foto på Emma Adbåge: Richard Gustafsson. Foto på Anja Gatu: Emma Larsson

Torsdagen den 22 april kl. 9.30-12.00 arrangerar vi på Trampolin webbinariet Att berätta för barn och unga 2021, som i år har tema spännande och lekfulla miljöer. Webbinariet är kostnadsfritt och riktar sig till bibliotekarier, pedagoger och andra kulturutövare som arbetar med barn.

Anmäl dig via den här länken, senast den 19 april!

PROGRAM

9.30 Inledning Trampolin

9.40 Kattspioner i Rosengård. Anja Gatu är författare och föreläsare som är aktuell med kapitelboken Man lever bara nio gånger som handlar om ett gäng kattspioner i Rosengård. Denna spionberättelse är placerad i förorten bland höghusen. Hör Anjas tankar om att ta tillvara på barns idéer, om att se sin omgivning på ett nytt sätt och om att lyfta fram spännande miljöer genom katternas värld.

10.10 Bensträckare

10.25 Vad säger barnen? Märit Jansson är docent i landskapsplanering och universitetslektor vid SLU i Alnarp. Hon forskar om utemiljöer för barn och barns perspektiv på lekplatser, skolgårdar och bostadsområden. Hennes forskning finns bland annat att läsa om i boken Plats för lek – svenska lekplatser förr och nu. Vad säger forskningen om barns lekmiljöer och vad tycker barnen?

10.45 Det är i gropen det händer. Emma Adbåge är författare och illustratör. 2018 kom hon ut med den prisbelönta bilderboken Gropen, som handlar om det slyiga och stubbiga gamla grustaget som barnen älskar men de vuxna hatar. Vi hör Emma berätta om hur Gropen blev till och hennes tankar om fantasins och lekens kraft och naturens egna lekplatser.

11.15 Anja Gatu och Emma Adbåge finns med för att svara på era frågor uifrån dagens föreläsningar. Skicka in frågor i förväg eller ställ dom direkt i chatten.

11.45 Litteraturhuset Trampolin avrundar webbinariet med att presentera handledningen Fantasifabriken – ett praktiskt inspirationsmaterial med förslag på 36 workshoppar för de yngre barnen som alla utgår från en bilderbok. I Fantasifabriken blandas drama, musik och skapande med digitala verktyg. Materialet finns tillgängligt för nedladdning efter webbinariet.

Sök inlägg

Filtrera