Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Alla är vi upptäckare!

Tänk att lite vatten, ett vitt papper och några droppar färg kan skapa de mest magiska och fantasifulla kartor. På vår Familjelördag med tema Upptäckare och äventyrare fick barnen skapa äventyrliga kartor och upptäcka nya världar av marmorerade papper.

Kartor av marmorerade papper

Vi förberedde grunden till kartorna några dagar innan för att färgen skulle hinna torka. Har man god tid på sig kan man göra detta moment tillsammans med barnen. Att tänka på är att färgen lätt färgar av sig så barnen bör ha förkläde på sig när de skapar sina kartor.

Så här går det till:

  • Tappa upp kallt vatten i en stor balja
  • Droppa i några droppar marmoreringsfärg i olika färgkombinationer, förslagsvis tre olika färger/gång
  • Dra försiktigt några drag i vattnet med en pensel så att färgerna blandar sig något
  • Doppa ett vitt A3-papper i baljan och häng upp på tork
  • Upprepa proceduren med nya färgkombinationer på nya papper

DRamaLEK

Med inspiration från Sarah Sheppards bok Upptäckare och äventyrare inledde vi vår Familjelördag med att barnen fick träffa två äventyrare som hade fasligt dåligt minne. Med hjälp av en stor säck full av olika föremål fick barnen hjälpa äventyrarna att komma ihåg vilka världar som de hade upptäckt.

Äventyrarna turades om att berätta om sina hårresande, farliga och roliga strapatser. När de berättat början av en historia glömde de plötsligt bort hur den fortsatte. Barnen fick då hjälpa till att avsluta historien genom att dra ett föremål ur berättarsäcken. ”Efter att jag kajakat på farliga floder och slagits med krokodiler dök jag ner till flodens botten, där grävde jag en lång sandtunnel och när jag kom upp på andra sidan hittade jag en värld full av, full av, full av …. ” (Ur säcken dras en gammal pizzakartong) ” PIZZOR! Jag hade kommit till pizzariket, där allting var gjort av pizza… ”

När äventyrarnas historier kombinerades ihop med oväntade föremål blev det många skratt i publiken. Efter dramatiseringen var det dags för barnen själva att bli upptäckare.

Skapande Workshop

Barnen fick välja ut varsin karta och fylla den med innehåll. Till sin hjälp hade de bland annat marmorerade papper i olika färger, pennor, fjädrar, byggmajs, glitterpaljetter, silkespapper och små symbolbilder från Sarah Sheppards bok Upptäckare och äventyrare.

Genom att titta på kartan och följa linjerna med en penna kunde barnen upptäcka och forma små öar, landområden, berg och vägar. De barn som ville fick dra föremål ur berättarsäcken för att få inspiration till vilka världar som de höll på att upptäcka. Kartan kunde helt plötsligt bli en Mellovärld eller full av tigrar, bananer och pirater.

Ett tips på en rolig workshop med kartor och en berättarsäck som väcker upptäckarlusten till liv!

 

Sök inlägg

Filtrera