Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

100-årskalas med Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin

3FACE638-9BA0-487B-AE16-FA188B5A5FC9.jpg

Fantasifabriken är Litteraturhuset Trampolins öppna verksamhet för barn 3-5 år tillsammans med en vuxen. I samarbete med kulturskolan och biblioteket planerar vi olika teman och låter barnen uppleva berättelser med ord, bild, musik och rörelser.Vid det här tillfället uppmärksammade vi Elsa Beskows kära tanter som fyllde hela 100 år.

 

 

Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin har firat sina 100 år på olika platser hela året. På Litteraturhuset Trampolin ville vi såklart vara med och fira, och det gjorde vi genom att uppmärksamma sagofigurerna under en hel förmiddag med barnen på Fantasifabriken.

Bokförlaget Bonnier Carlsen gav tidigare i år ut en jubileumsvolym som innehåller tre av Elsa Beskows älskade berättelser om de tre tanterna, farbror Blå, Petter, Lotta och lilla Prick.

Boken lämpar sig kanske inte särskilt väl för högläsning i en större grupp med barn, med tanke på att det är mycket text och ett språk som kräver en del förklaringar. Därför valde vi att istället göra en dramatisering. En av Elsa Beskows härliga bilder projicerades på väggen i syfte att barnen skulle upptäcka hennes vackra illustrationer.

 

TANT BRUNS FÖDELSEDAGSKALAS

Fina klänningar i grönt, brunt och gredelin dammades fram från bibliotekets magasin, och barnen fick träffa tre tanter i färgglada dräkter istället för de overaller vi har på oss i vanliga fall. Vid just det här tillfället hade vi även turen att ha en praktikant som fick bli farbror blå med rock och hög hatt.

 

Dukat bord med spetsgardiner
Tant Brun bjöd på pepparkakor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En av sagorna i samlingsvolymen handlar om firandet av Tant Bruns födelsedag. Här gjorde vi en fri tolkning av historien där Tant Grön och Tant Gredelin förberedde kalaset genom att duka ett festligt långbord medan barnen tittade på. Alla barnen fick en egen kaffekopp som på ett riktigt kafferep. Medan tanterna stökade omkring berättade de om vilka alla är i sagan. De letade också efter den busiga katten som trillat ner i Tant Bruns burk med mjöl. När Tant Brun kom in i rummet kunde kalaset börja med paket, saft, pepparkakor och sånger av deras väninna Alice Tegnér.

Tillsammans fikade vi och sjöng klassiska barnvisor som Björnen sover, Ekorrn satt i granen m.fl.

 

Vilken färg har din tant?

vilken färg har din tant?

Efter vi hade fikat och sjungit gick vi över till Studion där barnen fick skapa egna tanter. Många färgglada damer och även någon herre skapades av barnen genom att vända ett plastglas på fot upp och ner. Plastglaset blev tanternas vida kjol och med ett huvud på undersidan av foten, och ett par armar därtill, blev det snabbt en människoliknande figur som kunde kläs in med silkespapper och tyger.

När förmiddagen var över hade barnen skapat tanter och farbröder i regnbågens alla färger!

 

Plastglas med fot och en flirtkula som huvud

 

Tant Grön snabbtorkar målarfärg

 

Material:

Glas med fot

Flirtkula

Garn, tyg, silkespapper

Tårtpapper, bakformar

Plastögon

Målarfärg,tuschpennor

Limpistol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera