Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Tips på julklappar och julläsning

Under december månad har personalen på Sandvikens Kulturcentrum deltat med sig av tips på läsning, film och musik i en adventskalender på Facebook. Litteraturhuset Trampolin har valt ut några av tipsen och publicerar dem här på bloggen. Vi passar samtidigt på att önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Vi släcker ner den 23 december och är åter den 4 januari.

katarina-1-dec

 

Jultips 1

Idag är det ju premiär för årets julkalendrar – både på tv och radio. Men varför inte komplettera med att även läsa en adventskalender – ett kapitel varje dag?
Raben & Sjögren har de senaste 5 åren till varje jul kommit med en läcker adventsbok i stort format, skrivna och illustrerade av några av våra bästa bilderboksskapare.
Här är mina 3 favoriter:

”Jul i Stora Skogen” av Ulf Stark och Eva Eriksson
Om den lilla hustomten Vrese samt den stora kaninfamiljen i andra änden av skogen som aldrig hört talas om fenomenet Jul – men som får lära sig det mesta det innan boken är slut.
Från 4 år.

”God Jul, lilla Lök” av Frida Nilsson och Maria Nilsson Thore
Gripande berättelse om en 6-årig kille som önskar sig 2 saker i julklapp – en cykel och en pappa!
Från 6 år.

”En förtrollad jul” av Siri Spont och Alexander Jansson
Årets bok som känns väldigt aktuell eftersom den blandar vardagshändelser, flyktingproblematik samt övernaturliga ting. Ganska allvarlig ton.
Från 7 år.

/ Katarina Larsson, bibliotekarie Sandvikens folkbibliotek

maria-n-dag-3

Jultips tre

Snobben: The Peanuts Movie
Nyutkommen kritikerrosad film om Snobben och hans husse Karl, för barn och nostalgiker.

Den snälla men klumpiga Karl tar på sig utmaning efter utmaning för att få den nyinflyttade flickan att lägga märke till honom, men även om han har den lojala Snobben till hjälp så går det inte riktigt som han vill. Snobben själv fantiserar om flygplansäventyr där han slåss mot Röde Baronen.

Även om man i filmen får en tragikomisk känsla av att universum är emot Karl så är den i slutet optimistisk och har också ett fint budskap. Filmen är snyggt animerad och lyckas med att behålla karaktärernas originaldesign, trots den uppdaterade animationsstilen.
/Maria Nyström, Sandvikens Folkbibliotek

ebba-dag-5

 

Jultips 5

Ibland mår jag inte så bra är skriven av en av Sveriges största YouTube-profiler. Therese Lindgren har blivit känd genom att vlogga om smink, men hennes bok handlar om något så viktigt som psykisk ohälsa och hur det påverkar oss. Det är en intressant bok som visar inblickar i Therese Lindgrens liv, och även om ämnet är allvarligt skriver hon på ett lättsamt och personligt sätt. Den här boken passar många men jag skulle främst rekommendera den till tonåringar och unga vuxna då det är ett bra sätt att lära sig om psykisk ohälsa och hur man kan hantera det.

/Ebba, 15 år, praoelev

stina-dag-6

Jultips 6

”Nu är det äntligen jul – sagor, sånger, lekar och pyssel”
Med denna samlingsvolym av olika berättelser, sånger och tips på julpyssel har ni att göra under hela december. Här finns en stor blandning med bland annat den fina julberättelsen ”Tomten är vaken” av Astrid Lindgren och den mys-spökiga ”Är det jul nu igen? – sa Lilla spöket Laban”. En perfekt bok att ha i bokhyllan hemma och plocka fram när det närmar sig juletider. Passar för barn 4-7 år.

/Stina Dahlberg, bibliotekarie, Sandvikens folkbibliotek

karin-dag-8

Jultips 8 

Mamman & Pappan ”Jag är bra!” och ”Våga”

Linda och Mathias Dahl från Sandviken skriver och framför som Mamman och pappan sånger för barn i förskole- och tidig skolålder. Låtarna berättas i jag-form av ett barn och musik och text harmonierar och förstärker den känsla som ska förmedlas. Texterna är solidariska med barnen och berör ämnen som många barn kan känna igen sig i, vilket framgår av titlar som ”Pinsamt”, ”Alla utom jag”, ”Arg” och ”Jag vill bara vara med dig”. Skivorna, fint illustrerade av Viveka Sjögren, finns att köpa bl.a. i bibliotekets butik och finns förstås också till utlån. En uppskattad julklapp eller peppande jullovslyssning!

/Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare, Litteraturhuset Trampolin

maria-h-dag-10

Jultips tio

SVJ är en barnbok skriven av Roald Dahl. Boken har även filmatiserats.

En natt blir den lilla flickan Sophie bortförd från barnhemmet av en jätte. Jätten måste ta henne med sig hem till jättarnas land för att hade människorna fått veta att jättarna fanns hade det dragit igång en enorm jätte-jakt hela England. I början är hon jätterädd att han ska äta upp henne. Men som tur är visar det sig att just den här jätten inte äter barn. Han kallas SVJ, Stora vänliga jätten, och han är den enda hyggliga jätten i hela Jättelandet. I stället för att glufsa i sig ungar ägnar sig SVJ åt att fånga drömmar och se till att de hamnar hos människorna på natten. Tillsammans gör Sofie och jätten upp en plan. De ska få alla de andra jättarna de som är hemska på riktigt att sluta äta upp barn.


Boken är ett hisnande äventyr med fantastiska detaljer och fantasifullt innehåll. SVJ är en högläsningsbok att samlas kring.


/Maria Hellström, Österfärnebo bibliotek

ingeborg-dag-12

Jultips 12

För släktens alla djurintresserade barn, kommer här en charmig faktabok om vad djuren i våra skogar hittar på om vintern.
Vissa djur sover bort denna mysruggiga årstid och vaknar inte förrän framåt våren, några drar iväg på solsemester, andra lever gott i vinterskogen fast det är svinkallt, frusen mark och snöbollsväder.
Vilka är då skogens vinterzombies? Vilket djur tillverkar ett eget antifrysmedel som gör att den klarar temperaturer under 30 minusgrader? Vem har skogens superhörsel och vem är egentligen skogens matsnobb?
Svaren får ni i ”Djuren i skogen. Vinterboken” av Sarah Sheppard!
/Ingeborg, bibliotekarie på Sandvikens folkbibliotek

stina-dag-16

Jultips 16

Årets sötaste interaktiva pekbok tycker jag är ”Lilla kanin badar”. Den är skriven av Jörg Mühle. Läs den tillsammans med 1-3 åringen där ni båda får hjälpa till att ropa på Lilla kanin, hälla schampo på hans huvud så att det löddrar och slutligen blåsa honom torr! Missa heller inte ”God natt, min Lilla kanin”.

/Stina Dahlberg, Sandvikens folkbibliotek

 

elin-dag-18

 

 

Jultips 18

”Vi ska flytta. Inte för att vi vill det. Vi måste. Annars riskerar vi att dö. Falla ner i en grop. Slukas av ett hål, stort som en krater, svart som synden. Ända ner i helvetet.” Så börjar Ann-Helén Laestadius sin roman Tio över ett som vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok i år. Det är en fantastiskt fin berättelse om att vara tonåring i Kiruna. Om kärlek, vänskap, rädslor och den osannolika flytten av en hel stad. Julklappstips till alla från tretton år och uppåt!

/Elin Folkesson, Litteraturhuset Trampolin

annsofie-dag-20

Jultips 20

Pija Lindenbaum är en av Sveriges bästa bilderboksförfattare. Hennes senaste bok om hundarna Ullis, Ludde och Katta är en underbar och tänkvärd bok om ett svårt och allvarligt ämne. Och som vanligt klarar Lindenbaum av konststycket att beskriva det riktigt svåra på ett enkelt och tillgängligt sätt. När trädgårdslandet torkar, maten tar slut och när någon dessutom slängt en stor stenbumling i den uttorkade poolen tvingas de tre vännerna att ge sig av för att försöka hitta en ny, tryggare plats att bo på.

I en osäker båt tillbringar de flera dygn på havet innan de slutligen når en solig strand. På det nya stället finns två snälla hundar, men också en som inte tycker att främlingarna ska får vara där. I verkligheten ser vi tyvärr allt för ofta hur de ”dumma hundarna” gör allt för mycket skada, men i boken slutar allt gott, och den dumma hunden ångrar sig. Det här är en viktig bok som bör läsas både för riktigt små och för lite större barn. Fint är också om berättelsen kan mynna ut i ett samtal om rättvisa, flyktingfrågor och medmänsklighet.

/Ann-Sofie Åberg, Sandvikens folkbibliotek

karin-dag-22

Jultips 22


Camilla Lagerqvist – Svarta rosorna-serien

Tre ungdomar – en svensk flicka, en norsk judisk pojke och en norsk flicka med en halvtysk lillebror, möts vid norska gränsen under andra världskriget. De bildar motståndsgruppen ”Svarta rosorna” och tar sig an ett antal viktiga och farliga uppdrag. De fyra böckerna i Sandviken-bon Camilla Lagerqvists Svarta rosorna-serie – Uppdraget, Isbarnen, Förrädarna och Dödsdömda – kretsar kring teman som vänskap, kärlek och mod och är spännande samtidigt som de väcker intresse för historia och inspirerar till samtal om nutiden. Rekommenderas för barn i mellanstadieåldern och passar utmärkt som högläsning.

/Karin Forsgren Anderung, Litteraturhuset Trampolin

 

 

Sök inlägg

Filtrera