Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Går det att berätta med kläder?

Vi får ofta tips på fina bilderböcker som vi gärna skulle vilja arbeta vidare med i någon form av workshop, men det är inte alltid vi har tid. För att dela med oss av tipsen och förhoppningsvis inspirera andra att arbeta skapande med bilderböcker, presenterar vi här det fjärde inlägget i en serie bilderbokstips med tillhörande förslag på eget skapande för mindre barn.

Text ur boken

Bok och skapande

Klä på Herr H av Emma Virke är en lite annorlunda bilderbok där läsaren får vara med och klä på den snurriga herr H, och kanske testa några av hans kläder också. Bilderna är i en fin dämpad färgskala och texten bjuder in läsaren till en dialog. Boken slutar också med en rolig twist som lockar till skratt. Allt sammantaget känns det som en väldigt passande bok för en aktiv sagostund, gärna med rekvisita i form av hattar, glasögon och mustascher på något sätt. Och med efterföljande skaparworkshop såklart. Här nedanför ger vi några förslag:

 klä på herr h något annat

Den enklaste varianten av eget skapande och berättande är kanske att helt enkelt kopiera den första bilden av Herr H ur boken, och sedan låta barnen skapa egna klädesplagg eller attiraljer som han kan ta på sig. Kanske en fjäderboa, eller en stickad mössa? Bilderna kan fotograferas till en egen e-bok om Herr H i appen Book Creator.

 Klä på någon annan

En annan variant är att komma på egna figurer att klä på. Kanske klä på en brandman, en hockeyspelare eller en veterinär? Barnen kan rita, klistra collage eller kanske klä ut sig själva och bli fotograferade? Har man inga utklädningskläder går det lätt att tillverka både hatt, glasögon och mustascher i tjockt papper och fästa dem på pinnar, som barnen kan hålla upp framför ansiktet.

Bilderbok blir film

Det går att utgå från bilderböcker även i arbetet med lite äldre målgrupper. Den här boken har en sådan enkel handling med en oväntad och lite rolig vändning på slutet. Använd historien som den är, eller hitta på en egen efter liknande mönster och spela in små filmade sketcher. Klä på Herr H skulle fungera perfekt som en stop-motion-film med lerfigurer.

Det här var några idéer vi kom att tänka på när vi läste boken. Kanske har du ett ännu bättre förslag? Berätta gärna!

 

Tidigare inlägg i serien om bilderbokstips är:

Går det att berätta med QR-kod?

Går det att berätta med ett äpple?

Går det att berätta om barn på flykt med en filt?

Sök inlägg

Filtrera