RSS Feed

Rapport från bokmässan

0

27 september, 2013 av Karin Forsgren Anderung

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Igår inleddes 2013 års bokmässa i Göteborg och jag (verksamhetsutvecklare Karin Forsgren Anderung) var på plats för att framförallt lyssna på intressanta seminarier. Väldigt stort fokus (på mässan och under gårdagen) låg på barns läsning, särskilt pojkars läsning. På framsidan av mässprogrammet sjunger Petter ”läsningens lov” och han hade ett späckat program igår där han presenterade sin bok 16 rader och pratade om sin väg till läsning, som inte varit helt spikrak. Petter fick frågan av moderatorn i DN:s monter om han har något universalrecept på att få unga pojkar att läsa mer. Petter svarade att han tycker att vuxna inte ska vara dömande när det gäller barns/pojkars läsning. Samt att försöka hitta böcker som är meningsfulla för barnet. Försök lokalisera vad barnet gillar, är det fotboll – ge dem Zlatan-boken.

Att pojkars läsning/icke-läsning engagerar många visade sig på seminariet ”Jag har aldrig läst en bok”, där många fick stå för att få plats. Författarna Gunnar Ardelius och Kristoffer Leandoer samtalade med Åsa Lundholm, som bl.a. arbetar som litteraturpedagog. Vad gör vi för fel när tonårspojkar inte läser? frågade Åsa. Kristoffer menade att skolan och författarna inte kan ta på sig skulden för detta, man kan bara ge de bästa förutsättningarna för läsandet.

Gunnar Ardelius, som själv varit ute mycket på skolor, menade att författarbesök är viktiga – ”ös på!” tyckte han. Gunnar och Kristoffer pratade, som många, många andra på mässan, om vikten av bemannade skolbibliotek! Kristoffer pratade också om vikten av att skapa rum för läsandet, möjligheten att gå undan på en lugn plats och läsa. Hemma kanske det är för stökigt.

Seminariet ”Läsande och lärande rum” handlade just om att skapa olika rum för läsning. Pia Carlsson berättade om projektet Linje 500, där sju bibliotek i sex kommuner samarbetat kring att bl.a. lägga ut pocketböcker och arrangera ”berättarrazzior” på buss 500 mellan Avesta och Köping. På samma seminarium berättade Reza Saleh från Berättarministeriet om hur de skapat rum för barns berättande i Södertälje och Husby. Berättarministeriet är inspirerande för Litteraturhuset på många sätt, bl.a. för att de arbetar med många aktörer från privat, offentlig och ideell sektor i samverkan och menar att barnens språkliga utveckling är en prioriterad fråga för alla i samhället. Börje Ehrstrand, välkänd och prisbelönt f.d. rektor på bl.a. Rinkeby-skolan, pratade på ett fint och inspirerande sätt om att ta vara på barnens egna initiativ, inte pruta på något när det gäller barnen och att ta vara på det innovativa tänkandet från förskolan. Allt rimmar väl med vår Litteraturhus-vision

En fråga som också var uppe på tapeten under dagen gällde föräldrars högläsning för barn. Konstnären och barnboksförfattaren Sara Lundberg, som satt med på seminariet ”Läsande och lärande rum”, menar att det av två skäl är viktigt att föräldrarna tar sig den tiden; det skapar en kärlek till berättelsen och det skapar närhet mellan barn och vuxen. Hon menar att det finns många exempel på hur barn flockas kring en vuxen som läser, och att det visar på barnens behov av den stunden.

Seminariet ”Högläsning i livets början” handlade om just detta. Läsrörelsen, som under bokmässan drog igång satsningen Plats för barn! (och har en stor monter på mässan med totalt 115 program), stod som värdar för seminariet. Bekämpa språkfattigdomen! Ge plats för barn! är deras motto. Under seminariet presenterades bland annat högläsningssatsningen ”Berätta, Leka, Läsa” av litteraturpedagogen Susanna Ekström. Läs för mig pappa-satsningen, särskilt i Sandviken (!) och Skellefteå, lyftes också fram som ett gott exempel under seminariet.

Tankar om högläsningens stora vikt uttryckte också författaren och journalisten Johanna Koljonen på seminariet ”Men läs då unge!”. Hon menade att vi alla får dra vårt strå till stacken och ta oss tid att sätta oss även med andras barn och läsa högt. En härlig idé! Seminariet tog sitt avstamp i förra årets Litteraturutredning som klargjorde att barns och ungas läsförmåga gått dramatiskt nedåt. Under torsdagen presenterades regeringens proposition Läsa för livet, vilket nämndes under seminariet. Moderatorn Daniel Sandström frågade panelen, där även Ann Steiner och Magnus Persson satt med, om hur de tror att situationen kommer att se ut om ett år när de är tillbaka på bokmässan. Ingen i panelen trodde väl att ett år skulle ändra så mycket, men alla ville ändå uttrycka sig positivt kring framtiden för läsningen. Som kanske inte kommer att betyda samma sak som idag, men ändå vara viktig i människors liv.

En annan nyhet som släpptes under gårdagen var vem som skulle bli ny läsambassadör efter Johan Unenge. Det visade sig bli Johanna Lindbäck, författare och initiativtagare till bloggen Bokhora. I ett samtal med Johan Unenge uttryckte Johanna Lindbäck sitt engagemang för uppgiften och menade att hennes kompetens vad gäller sociala medier kan vara till nytta i arbetet.

Mycket, mycket mer blev sagt under gårdagen, men nu är det dags att ta del av fredagens utbud på mässan. Kom gärna in med rapporter från seminarier som jag missat, så kan vi lägga in dem här på bloggen!

 

 

 


Inga kommentarer »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arkivet

Följ oss på Facebook