RSS Feed

Studiebesök i Vallentuna

0

3 juni, 2013 av Karin Forsgren Anderung

Lyssna på sidans text med ReadSpeaker

Förra tisdagen (den 28 maj) följde litteraturhusprojektet med Sandvikens folkbibliotek på studiebesök till Stockholm. Första anhalten var Vallentuna kulturhus. 

Kulturhuset, som inrymmer bl.a. bibliotek, café, utställningslokaler och scener, invigdes i november 2012.Kulturskolan flyttade inte med, men i kulturhuset finns mötesrum och arbetsrum som kan användas av kulturskolans personal. Eleverna genomför också sina uppvisningar och konserter i det nya kulturhuset.

När man byggde Vallentuna kulturhus hade man ett antal ledord att gå efter.

Kulturhuset skulle vara:

Attraktivt
Långsiktigt hållbart
Flexibelt
Tillgängligt
Nyskapande
Barnsligt (Roligt för barn och vuxna)

Man ville också att ungdomar skulle få plats i huset. I det gamla biblioteket lyste ungdomarna med sin frånvaro. Nu kommer ungdomar till kulturhuset efter skolan i väntan på bussar och tåg. Det har blivit den mötesplats man hoppades på. 

Lånen på biblioteket har ökat med 20 % efter flytten och man har anställt två nya bibliotekarier – en barnbibliotekarie och en bibliotekarie med inriktning på åldrarna 15-25 år.

Barn- och ungdomsavdelningarna får också ta mycket plats i biblioteket. Man har inrett med många läsplatser och i bokhyllorna finns små krypin med kuddar. På småbarnsavdelningen finns en blå vågformad trappa/scen/läsmiljö som för tankarna till havet.

 

 

 

 

Kulturhuset erbjuder naturligtvis en rad arrangemang för och med barn och unga. Nedan några exempel på aktuella evenemang och aktiviteter:

SommarfilmskolaKulturskolans dagSommarboken


Inga kommentarer »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arkivet

Följ oss på Facebook